Kezdőlap » Hírek - Aktuális » Enyhe drágulás várható a húspiacon

Enyhe drágulás várható a húspiacon

Ez a cikk több mint egy éves információkat tartalmaz!

Drágult a takarmány és a termény, ezért a tőkehús és a húskészítmények ára is emelkedni fog, de az agrárkamara megyei elnöke szerint árrobbanás és drasztikus emelkedés nem várható.

Átlagosan több mint 25 százalékkal drágult a műtrágya, de van olyan, ami 80 százalékkal is többe kerül, a takarmányok ára pedig közel 25 százalékkal nőtt decemberben. Ennek oka, hogy a világpiacon is megnőtt például a növényvédő szerek vagy a gáz és gázolaj ára. A sertéstenyésztők ennek eredményeként most azzal szembesülnek, hogy sokat kell az állat tartására költeni, de olcsón lehet eladni. Ha a takarmánydrágulás be fog épülni a gazdálkodók önköltségi áraiba, akkor megnő a tőkehús és a húskészítmények ára is. Szendrei László, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Heves megyei elnöke azt mondta: ez az áremelkedés ugyan be fog gyűrűzni a termelőkhöz, de nem hagyják, hogy a gazdáknak ez veszteséget okozzon.

– Teljes mértékig nem fog beépülni, mert akkor már a fogyasztók képtelenek lennének megvásárolni ezeket a termékeket. Mindenféleképpen azon gondolkodunk a minisztériummal karöltve, hogy hogyan tudnánk a termelőket megtámogatni, hogy minél kisebb mértékben épüljön be ez az ár az élelmiszerekbe. – mondta Szendrei László, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Heves megyei elnöke.

Éder Tamás, a Magyar Húsiparosok Szövetségének elnöke televíziónknak a sertés árának elmúlt évi alakulásáról azt mondta, azt leginkább a stagnálás jellemezte.

Idén ha nem is árrobbanás, de áremelkedés biztosan várható – a remények szerint csak mérsékelten – a hús, a tojás és a tejtermékeknél.


Tovább az archívumra