Kezdőlap » Hírek - Aktuális » Idei első ülésén megkezdte a költségvetés tárgyalását a képviselő-testület

Idei első ülésén megkezdte a költségvetés tárgyalását a képviselő-testület

Ez a cikk több mint egy éves információkat tartalmaz!

Első fordulóban tárgyalta a város idei költségvetését a gyöngyösi képviselő-testület, amely első alkalommal ülésezett 2022-ben. A büdzsé most is jelentős bevételkieséssel számol, ugyanakkor számottevő tartalékot is tartalmaz.

A gyöngyösi képviselő-testület első olvasatban tárgyalta a város 2022-es költségvetését a grémium idei első ülésén. Mint a tanácskozáson elhangzott, az előző évhez hasonlóan a kieső adóbevételek, valamint a kormányzati elvonások miatt nagyjából egymilliárd forintos bevételkieséssel számol a büdzsé, ugyanakkor a takarékos gazdálkodás eredményeként ugyanekkora tartalékot és mintegy 350 millió forintos általános tartalékot képeztek a költségvetésben. A szakbizottságok több javaslattal is éltek egyebek mellett sport- egészségügyi és civil támogatási keretek meghatározására, ezekről a költségvetés zárószavazásán döntenek majd a képviselők.

Elhangzott az is, hogy az előző európai uniós fejlesztési ciklusban elnyert pályázatok kivétel nélkül elindul idén, ám a projektek jóval többe fognak kerülni, mint azt a 2014-15-ben beadott pályázatok esetében tervezték, várhatóan ezek a többletköltségek is terhelik majd a költségvetést.

Az ülés kezdetén Hiesz György polgármester kérdésre válaszolva beszámolt a gyöngyösi belterületi utak állami felújítása kapcsán a napokban tartott egyeztetésről. Az utak kezelését felújítás után kapja meg a város a nyugati elkerülő út megépült szakaszának átadásáért cserébe. A felújítás a Damjanich, a Vachott Sándor, a Kossuth, Szent Bertalan és Petőfi utcát érinti. Az első ütem munkái február közepén kezdődnek, a második ütem nyár végén, ősszel valósulhat meg. A kiviteli tervek nem tartalmazzák a rossz minőségű vízvezetékek cseréjét, az aknafedlapok rendbetételét, valamint a csatlakozó utak felújítását, így – akárcsak a 24-es út esetében – a város várhatóan most is rendel majd forrást ezekhez a munkákhoz. Kiderült az is, hogy több szakasz is kimarad a felújításból, például a Petőfi utca egy része, a Szent Bertalan, valamint Kossuth utca, illetve a nyugati elkerülő út.

Koncessziós eljárás keretében választotta ki a diákétkeztetést végző szolgáltatót a grémium. Az étkeztetést az eddigi szolgáltató Mátra Party Kft. fogja biztosítani 2022. március elsejétől. A testület a szolgáltatásra több, mint 245 millió forintot biztosít.

Egyhangúlag elfogadta a képviselő-testület a Gyöngyösi Kulturális Nonprofit Kft. keretein belül kialakított ifjúsági közösségi tér 2021. évi működéséről szóló beszámolót. Két éve készült el az az ifjúsági tér, amely nem csak a gyöngyösi, hanem a környékbeli településen élő fiataloknak is tartalmas kikapcsolódást nyújt.

A képviselők arról is döntöttek, hogy Gyöngyös csatlakozik az Európai Fórum a Városok Biztonságáért nemzetközi szervezetbe, melynek jelenleg 250 tagja van 17 Európai Uniós tagállamban.


Tovább az archívumra