Kezdőlap » Hírek - Aktuális » A tegnap este nyugodtan telt Gyöngyöspatán, a helyzet azonban továbbra is feszült

A tegnap este nyugodtan telt Gyöngyöspatán, a helyzet azonban továbbra is feszült

Ez a cikk több mint egy éves információkat tartalmaz!

A cigányok és a velük tömegverekedésbe keveredett magyarok azután is a másik felet hibáztatják a történtekért, miután a rendőrség már nyilvánosságra hozta az atrocitásról szóló felvételeket.

Feszült várakozásban a cigánysor: a rendőrök, a politikusok, a cigányok. És a jogvédők is megérkeztek estére. Reggelre kiderült: csendesen telt a tömegverekedés utáni első éjszaka Gyöngyöspatán. Horváth László kormánymegbízott szerint a kormány gyorsan reagált a történésekre a büntető törvénykönyv módosításával.

A rendőrök folyamatosan ellenőrizték azokat, akik a Véderő tagjaihoz érkeztek más településekről. A faluban egy embert elő is állítottak az éjjel, még a tömegverekedés kapcsán.

A Véderősök reggelre elmentek a településről, és arra kérték a szimpatizánsokat, hogy ők se jöjjenek Gyöngyöspatára. Hartyányi Attila elmondása szerint több barátja viszont ott maradt megvédeni őket az esetleges atrocitásoktól.

Hartyáni Attila szerint ezek a rendőrség által nyilvánosságra hozott felvételek, amelyeket a tömegverekedésről rögzítettek a térfigyelő kamerák azt bizonyítják, hogy őket támadták meg a cigányok.

Itt pedig már a helyi cigány kisebbségi önkormányzat vezetője figyeli a videót. Farkas János azt mondja, ez a felvétel bizonyíték arra, hogyan provokálták őket hónapokig a szélsőségesek.

A feszültség továbbra sem csökkent a településen. Fáczánné Czéh Kingát elmondása alapján ma is inzultálták egy boltban. Mint mondta, gyakran fenyegetik a cigányok, ezért nem érti, mitől félnek, amikor velük is sok probléma van.

A patai események kapcsán a miniszterelnök is megszólalt. Orbán Viktor úgy fogalmazott: az erő nyelvén kell beszélnie az államnak, és mindenfajta erőszakkal szemben meg kell védenie az embereket.

Parlamenti tényfeltáró bizottság létrehozását kezdeményezi a Fidesz a Gyöngyöspatán történt események tisztázására. A május közepén felálló bizottság célja a településen kialakult helyzet politikai felelőseinek felderítése, jelentette be Kocsis Máté, a honvédelmi és rendészeti bizottság elnöke.

Faragó Zoltán


Az Aktuális napi hírei (2011-04-28 )

Tovább az archívumra
Hirdetés

Mai műsor

00:00
Turmix – válogatás a legnépszerűbb műsorainkból - ismétlés