Kezdőlap » Hírek - Aktuális » Megfelezné az egyetemek számát a kormány lapinformációk szerint, és a főiskolai karok között is jelentős átalakításokat terveznek

Megfelezné az egyetemek számát a kormány lapinformációk szerint, és a főiskolai karok között is jelentős átalakításokat terveznek

Ez a cikk több mint egy éves információkat tartalmaz!

Akár a felsőoktatási férőhelyek fele is eltűnhet hamarosan a palettáról, és az is elképzelhető, hogy a gyöngyösi főiskola is más formában működik tovább a jövőben. Ennél többet azonban egyelőre senki nem mond, sem a kormány, sem az intézmény.

Hallgatók ma a mai Károly Róbert Főiskolán – még a ma érvényes felsőoktatási finanszírozásban tanulnak. A mai 29 állami egyetem és főiskola helyett mindössze tizenhatot működtetne tovább a kormány egy internetes portál értesülései szerint. Az origo úgy tudja: csaknem 90 milliárd forintot akar megspórolni a Hoffman Rózsa vezette szaktárca a karcsúsításon. A felszabaduló karokat elosztanák a többi intézmény között. A mai tíz állami főiskolából négy maradna a portál szerint: Eger, Nyíregyháza, a Budapesti Gazdasági Főiskola, és az újonnan létrehozandó Dunamenti Főiskola. Gyöngyöst itt tehát név szerint nem említették.

Miután hivatalos információt az átalakítási elképzelésekről még nem kapott a gyöngyösi főiskola, ezért nem is kommentálják a híreket – egyelőre. Dr. Magda Sándor azt ígérte, hamarosan bővebben nyilatkozik az ügyben. Addig is hangsúlyozta: a dolgozóknak továbbra is biztos munkahelyet, a hallgatóknak pedig stabil oktatást ígérhetnek Gyöngyösön, a főiskola megmarad, és tovább fejlődik.

A KDNP-s elképzelések máris nagy vitákat gerjesztettek a rektorok és a fideszes önkormányzati vezetők körében is, akik többnyire megőriznék a városukban működő intézmények önállóságát. Amelyik intézmény ugyanis kiesik az állami finanszírozásból, az megszűnhet, beolvadhat egy másikba, vagy magánegyetemként kell továbbműködnie. A szaktárca sem kommentált külön, csak annyit jeleztek: a tervek egyáltalán nem véglegesek. A kormány a Nemzeti Erőforrás Minisztériuma közlése szerit várhatóan május végén tárgyalja az új felsőoktatási koncepciót.

Faragó Zoltán


Az Aktuális napi hírei (2011-05-05 )

Tovább az archívumra
Hirdetés

Mai műsor

00:00
Képújság
14:30
Műsorismertetés
14:31
Nyitott Egyetem - ismeretterjesztő sorozat
15:00
Nyitott Egyetem - ismeretterjesztő sorozat
15:30
Tallózó - válogatás a hét legfontosabb eseményeiből
15:51
GYÖNGYike Folklórfesztivál 2021. - Bihari János Táncegyüttes
16:06
Nappali 1. rész – életmódmagazin - ismétlés
16:32
Reklám
16:35
Nappali 2. rész – életmódmagazin - ismétlés
17:00
Képújság
18:00
Műsorismertetés
18:01
Tallózó - válogatás a hét legfontosabb eseményeiből
18:22
Reklám
18:25
Híradás plusz – megyei hírműsor
18:54
GYÖNGYike Folklórfesztivál 2021. - Bihari János Táncegyüttes
19:08
Reklám
19:11
Moziklip – mozi magazin - ismétlés
19:23
Turmix – válogatás a legnépszerűbb műsorainkból - ismétlés
19:36
Nézőtér – kulturális magazin - ismétlés
20:05
Nápolyi 3. rész - ismétlés
20:30
Képújság