Kezdőlap » Hírek - Aktuális » Ma éjfélig kell benyújtani a magánszemélyek személyi jövedelemadó-bevallását

Ma éjfélig kell benyújtani a magánszemélyek személyi jövedelemadó-bevallását

Ez a cikk több mint egy éves információkat tartalmaz!

Aki nem tartja be a határidőt, több százezres bírságra számíthat. Ugyancsak ma jár le a személyi jövedelemadó pótlólagos befizetésének határideje is.

Ma még sokan töltögetnek: éjfélig 110 000 ilyen bevallásnak kell beérkeznie a Nemzeti Adó- és Vámhivatal Heves megyei igazgatóságára. A dokumentumok elektronikus formában, az ügyfélkapun keresztül, vagy a hagyományos postai úton, nyomtatott formában is beküldhetők. Aki késik, mulasztási bírságot kell, hogy fizessen: akár 200 ezer forintot is.

Amennyiben valaki május 20-áig önhibáján kívül nem nyújtotta be a bevallását, akkor az akadály megszűnését követő 15 napon belül kell bevallást tennie. Amennyiben a késedelmét megfelelően indokolni tudja és azt az adóhatóság elfogadja, nem kell mulasztási bírságot fizetnie. A tapasztalatok szerint – mint minden évben -, most is sokan hagyják az utolsó pillanatra a bevallások benyújtását, a posták ezért ma hosszabbított nyitvatartással várják az ügyfeleket. Fontos kérdés lehet , hogy kinek adjuk adónk egy százalékát – erről ugyancsak ma éjfélig dönthetünk. Sok száz alapítvány és civil szervezet számára fontos bevétel a működéshez egy-egy ilyen gesztus.

Az adószakértők szerint érdemes odafigyelni az aláírásra is, hiszen általában ennek elmaradása a leggyakoribb hiba, amelyet a bevallók elkövetnek. Az aláírás hiányában ugyanis a bevallás érvénytelennek számít – emlékeztet az adóhatóság.

Pifkó Tamás


Az Aktuális napi hírei (2011-05-20 )

Tovább az archívumra