Kezdőlap » Hírek - Aktuális » Egy boszniai vörösiszap-tározót kutatott legutóbbi megbízásában a Károly Róbert Főiskola légi térképész-csapata

Egy boszniai vörösiszap-tározót kutatott legutóbbi megbízásában a Károly Róbert Főiskola légi térképész-csapata

Ez a cikk több mint egy éves információkat tartalmaz!

A szakembereket egy horvát egyetem kérte fel a vizsgálatra, mivel a horvátok attól tartanak, hogy egy földrengés esetén a tározó tartalma eljuthat akár az Adriai-tengerig is.

Új projekt indult: a mostari vörösiszap-tározó térmodelljét mutatja Bíró Tibor, a gyöngyösi főiskola dékánja. A horvátországi turizmusért aggódó spliti egyetem küldte Boszniába a kolontári katasztrófa elemzésénél is bizonyított gyöngyösi kutatókat. Mostarban nem sokkal a város felett, egy magas hegy tetején épült a tározó, ezt vizsgálták meg a levegőből.

Bíró Tibor hangsúlyozta, mivel a tározó egy hadiüzemként működő repülőgépgyárhoz tartozott, keveset tudni az építés technológiájáról. Az sem ismeretes, milyen szigeteléssel készült. A KRF-es kutatók feladata még nem egy valódi veszélyhelyzet elemzése, hanem egy lehetséges baleset előtti állapot rögzítése volt.

A veszélyesanyag-tározók egyre több fejtörést okoznak a szakembereknek, egy török és egy indiai tározót is aggódva figyelt a világ az elmúlt hetekben – emlékeztetett Bíró Tibor.

Faragó Zoltán


Az Aktuális napi hírei (2011-06-08 )

Tovább az archívumra