Kezdőlap » Hírek - Aktuális » A 150 évvel ezelőtt, 1861-ben született Guba Pálra emlékeztek a Kálvária templomnál és a Szent Bertalan templomban

A 150 évvel ezelőtt, 1861-ben született Guba Pálra emlékeztek a Kálvária templomnál és a Szent Bertalan templomban

Ez a cikk több mint egy éves információkat tartalmaz!

A piarista paptanár sírjánál koszorúztak és új kaput szenteltek fel, a nagytemplomban pedig emlékülést és szentmisét tartottak Guba Pál emlékére. Ezen kívül egy új kiadványt és emlékérmet is bemutattak.

A megemlékezők a mára romossá vált kálvária templomnál gyülekeztek. Itt található az 1952-ben elhunyt Guba Pál sírja, amely mellett Juhász Ferenc plébános szólt az egykori piarista paptanárról, a városi múzeum gyűjteményének létrehozójáról, a kálvária gondnokáról. A kálvária most, Guba Pál halála után hat évtizeddel újjászülethet. Ennek első látható eleme a helyreállított kaputorony volt, most pedig Detk község adományaként új kovácsoltvas kapuval gazdagodott az építmény. És ez csak a kezdet…

A Kernács József által készített kaput Juhász Ferenc szentelte meg…

A Szent Bertalan templom karzatán a megemlékezés emléküléssel folytatódott. Gál Edit történész Guba Pál gyöngyösi éveit foglalta össze előadásában, míg Koltai András, a piarista rendtartomány levéltárosa az életút eddig kevéssé ismert részeit ismertette, kiemelve, hogy Guba atya nem hétköznapi piarista volt.

A város közkedvelt papjának az emlékére kiadvány valamint emlékérem is megjelent ezen alkalomból. Az életét bemutató fotókiállítás a templom karzatán pedig mindenki számára megtekinthető.

Borbándi Erik


Az Aktuális napi hírei (2011-06-21 )

Tovább az archívumra