Kezdőlap » Hírek - Aktuális » Ismét régészeti feltárásokat végeznek az abasári Bolt-tetőn

Ismét régészeti feltárásokat végeznek az abasári Bolt-tetőn

Ez a cikk több mint egy éves információkat tartalmaz!

A szakemberek úgy vélik, megtalálták Aba Sámuel nemzetségfői központját. Az ásatásra idén a környező települések polgármesterei is ellátogattak.

Ecset és vakolókanál. A szakértő szemek mellett ezek egy régészeti feltárás legfontosabb kellékei. Idén is nagy erőkkel dolgoznak a régészek és a főiskolai hallgatók az abasári Bolt-tetőn. Az önkormányzat idén 500.000 Ft-ot nyert pályázaton a munkálatokra, amit 214.000 Ft-os önrésszel kell kiegészíteniük. Bár a településen csak 2006-óta végeznek feltárásokat, a Bolt-tetői romok múltja ennél sokkal régebb óta foglalkoztatja a szakembereket.

Ekkor került elő 2 sírkő, valamint a keresztelő egyház a hozzá kapcsolódó építményekkel. Az itt dolgozó szakemberek elmondták, a leleteknek köszönhetően egyre jobban megismerik a Bolt-tető történetét. Az ásatás iránt pedig ma már nem csak az abasáriak érdeklődnek.

A település polgármestere hozzátette, a jövőben több helyen szeretnének régészeti feltárásokat folytatni, mivel utalások szerint Abasár számos pontján Árpád-kori építmények romjait rejti a föld. A munkálatok előrehaladtával pedig a tervek szerint turisták is látogathatnák az Aba nemzetség múltjára emlékeztető romokat.

Nagy Réka


Az Aktuális napi hírei (2011-07-08 )

Tovább az archívumra