Kezdőlap » Hírek - Aktuális » Több százan voltak kíváncsiak idén is a szokásos évi Szent Anna Búcsúra Abasáron

Több százan voltak kíváncsiak idén is a szokásos évi Szent Anna Búcsúra Abasáron

Ez a cikk több mint egy éves információkat tartalmaz!

Az eredetileg a sár-hegyi Szent Anna kápolnához tervezett zarándoklatot idén a rossz idő miatt a falu katolikus templomában tartották meg.

Viharriasztás és a katasztrófavédelem narancssárga jelzése: ezek a rosszhírek várták mindazokat, akik szerettek volna lelkileg feltöltődni Szent Anna ünnepének alkalmából Abasáron. A már évek óta a közeli Szent Anna kápolnánál megrendezett búcsújárást ezúttal a falu katolikus templomában tartották meg.

A középkorban hatalmas felhajtással és emberáradattal járó bűnbánó zarándoklatok a 20. század 50-es éveire veszítettek népszerűségükből: az akkori hatalom nem nézte jó szemmel se a vallási meggyőződést, se a gyülekezést. Majd a rendszerváltást követően újra gyakoribbá váltak a búcsújárások, zarándoklatok, elég csak a környező települések szokásos évi búcsúira gondolni. Ezek kezdenek mind újra igazi lelki tartalom feltöltődni – mondta el a plébános.

A búcsú idén is Szentmisével vette kezdetét, ahol – a hagyományoknak megfelelően – idén is újmisés áldást kaphattak a hívők Iváncsi Balázs, frissen kinevezett pap jóvoltából. Ezt követően egy rövid körmeneten vettek részt a faluban élők, majd aki szerette volna megszenteltethette az autóját. A körmenet utáni közös ebéden felköszöntötték névnapja alkalmából a falu polgármesterét.

Berzsényi Gergely


Az Aktuális napi hírei (2011-08-05 )

Tovább az archívumra