Kezdőlap » Hírek - Aktuális » A kánikulában egyre többen és egyre hosszabb ideig használják a légkondícionáló berendezéseket

A kánikulában egyre többen és egyre hosszabb ideig használják a légkondícionáló berendezéseket

Ez a cikk több mint egy éves információkat tartalmaz!

Hazánk energiafogyasztásának több mint tíz százalékáért ezek a berendezések a felelősek. A Mátra Erőmű felkészült a hőségre, és az ezzel járó növekvő energiaigény kielégítésére.

A kánikulában mindenki úgy védekezik a hőség ellen, ahogy tud:. Sokan csak egy egyszerű ventilátorral, mások a klímaberendezésekkel. Ez viszont jelentősen megterhelheti az áramhálózatot.

A tapasztalatok alapján elmondható, hogy a melegebb napokon átlagosan 5-7 százalékkal nő az ipari klimatizálásra fordított áram mennyisége. A lakossági fogyasztás átlagos napokon az esti órákban ugrik meg, ilyen kánikulában azonban már egész nap megfigyelhető a megemelkedett áramfogyasztás.

Ha az áramtermelők nem is, az áramszolgáltatók megérezik a több napig tartó kánikulát. Egy modernebb klíma fogyasztása ugyanis havi szinten 3-4 ezer forintos kiadásként jelentkezik egy háztartás költségvetésében.

A megkérdezett szakértő hozzátette: nem csak egészségügyi szempontból fontos a klímaberendezések folyamatos karbantartása, hanem energiahatékonyság szempontjából is. Egy modern klímaberendezéssel és megfelelő mennyiségű hűtőközeg feltöltésével rengeteg áramot lehet megtakarítani.

Berzsényi Gergely


Az Aktuális napi hírei (2011-08-25 )

Tovább az archívumra