Kezdőlap » Hírek - Aktuális » Negyven év alatt nem volt akkora kagylópusztulás a markazi tavon, mint amit augusztus közepe óta tapasztalhattak az üdülők és a horgászok

Negyven év alatt nem volt akkora kagylópusztulás a markazi tavon, mint amit augusztus közepe óta tapasztalhattak az üdülők és a horgászok

Ez a cikk több mint egy éves információkat tartalmaz!

A tavat fenntartó erőmű illetékesei azonnal intézkedtek a tetemek eltávolításáról, és kivizsgáltatják a kagylópusztulás okait, amely különös módon csakis egyetlen kagylófajt érintett.

Amúri kagylók tetemei a zsákban. A 20-30 centiméterre is megnövő fajta egyedei az elmúlt hetekben., a forróságban pusztultak el a markazi tavon.. Kása János horgászmester szerint csakis az itt nem őshonos amúri kagylókat ölte meg a kánikula.

Negyven év alatt nem volt ekkora kagylópusztulás a tavon. A tó tulajdonosa, a Mátrai Erőmű Zrt. azonnal intézkedett a partra sodródott kagylók összeszedéséről és megsemmisítéséről.

Az erőműnél évente kétszer ellenőriztetik a víz minőségét. Az előzetes szakértői vélemények szerint most az oxigénhiány, az iszap nagy ammóniatartalma, vagy egy olyan atkafaj lehetett a hibás, amelyik csak az amúri kagylófajt támadta meg. A pontos ok viszont még nem ismert. Az egyik lehetséges megoldás a kotrás lenne, szögezte le Boza István a Mátrai Erőmű Zrt. vízellátási osztályvezetője.

A kotrás csaknem egymilliárd forintba kerülne Egy másik – olcsóbb – elképzelés szerint egy úszó stégre telepített szivattyúval szökőkutat hoznának létre. Így frissítenék fel a vizet a markazi tavon. A kagylópusztulás egyébként végetért, a tóban élő halaknak pedig semmi baja – szögezte le az erőmű szakembere.

Faragó Zoltán


Az Aktuális napi hírei (2011-09-06 )

Tovább az archívumra