Kezdőlap » Hírek - Aktuális » Szüret után, a bor készítése során nem kis veszély leselkedik a borászokra a pincékben a must forrása miatt

Szüret után, a bor készítése során nem kis veszély leselkedik a borászokra a pincékben a must forrása miatt

Ez a cikk több mint egy éves információkat tartalmaz!

Az újfajta technológiáknak, és az odafigyelésnek köszönhetően nem követelt áldozatot a mustgáz a Mátrai Borvidéken.

A Dudás Pincészetben gyertyapróbával ellenőrzik a szén-dioxid jelenlétét. A szőlőfeldolgozás során, a must forrásakor keletkező mustgáz, vagyis a szén-dioxid, színtelen, szagtalan, a levegőnél nehezebb gáz, és a pince mélyebb területén gyűlik össze, ahol oxigénhiányos állapotot teremt. A gyanútlan pincejáró mire észlelné ájultan esik össze. Ezért a must forrásakor 10-12 napig nem tanácsos lemenni a pincébe, és folyamatosan szellőztetni kell – mondja Dudás Ferenc borász. Az idén a Mátrai Borvidéken szerencsére nem követelt áldozatot a mustgáz. – nyilatkozta televíziónknak Laczik Balázs a Gyöngyösi Tűzoltóság tűzmegelőzési osztályvezetője. Az elmúlt években 5-6 alkalommal riasztották a tűzoltókat mustgáz mérgezés miatt. Ezért minden ősszel közleményben hívják fel a borkészítők figyelmét. Ilyen riasztásuk az idén még nem volt, de a veszély még fenn áll – tette hozzá a szakember. Így a gyertya továbbra is fontos kelléke a borkészítésnek.

Pásztor CSilla


Az Aktuális napi hírei (2011-10-25 )

Tovább az archívumra