Kezdőlap » Hírek - Aktuális » Roham ugyan még nincs, de máris egyre többen cserélik le nyári gumijaikat téli abroncsokra

Roham ugyan még nincs, de máris egyre többen cserélik le nyári gumijaikat téli abroncsokra

Ez a cikk több mint egy éves információkat tartalmaz!

A szakember szerint hiába írunk még csak október közepét, a kora reggeli hidegek miatt érdemes minél előbb téli gumira váltani. A tapasztalatok szerint az autósok többsége az utolsó pillanatban cserél abroncsot, akkor már leesik az első hó.

Lehűlt az idő, bárki megtapasztalhatja, hogyan változnak a közlekedési feltételek, az utak csúsznak, a látási feltételek romlanak, egyre rövidebbek a nappalok, itt az ideje a téli gumi cserének.

A gumikba kevert szilikátoknak köszönhetően alacsony hőmérsékleten sem vesztik el tapadásukat.

A téli gumi mintázata eltér a nyári abroncsétól. Ugyanis szemmel láthatóan több bemélyedés van, ami a hóban az elindulást, a közlekedést és az úton való tapadást segíti.

Havas úton egy 50 km/h sebességgel haladó, téli abronccsal felszerelt és ABS-szel ellátott gépkocsi már 35 m-es fékút megtétele után megáll, míg nyári abroncs esetén további 8 m fékút kell a biztos megálláshoz.

A szakember felhívta a figyelmünket, hogy lassan mindenki cseréltesse, ki vagy rendelje meg a téli abroncs garnitúráját. Mivel készleteik rohamosan fogyatkoznak.

Magyarországon ugyan nem kötelező, viszont fokozottan ajánlott a téli gumi használata.

November elsejétől Romániában és Ausztriában kötelező a használata, úgyhogy aki szomszédjainkhoz készül annak érdemes már most bejelentkeznie egy gumiszerelőnél.

Tóth Benjamin


Az Aktuális napi hírei (2011-10-26 )

Tovább az archívumra