Kezdőlap » Hírek - Aktuális » A múzeumok őszi fesztiválja sorozat keretében került sor a múzeumbaráti kör szervezésében a Szakács Józsefné előadására a Mátra Múzeumban

A múzeumok őszi fesztiválja sorozat keretében került sor a múzeumbaráti kör szervezésében a Szakács Józsefné előadására a Mátra Múzeumban

Ez a cikk több mint egy éves információkat tartalmaz!

A mátrafüredi palóc néprajzi gyűjtemény megteremtője a méltán híres babakiállításnak a létrejöttéről, s annak különleges darabjairól mesélt.

A 88 éves Szakács Józsefné arról beszélt a múzeumbarátoknak, amiről leginkább szeret. A hosszú éveken át TIT előadóként is dolgozó Magdi néni, a mátrafüredi palóc néprajzi gyűjtemény létrehozója most a babakiállítás történetéről mesélt. Elsőként arról, hogy hogyan készítette el első babáit még kislányként Homokterenyén.

A mátrafüredi babagyűjtemény különlegessége, hogy a Palócföld mintegy 100 településének viseletét mutatja be. Szakács Józsefné évtizedekkel ezelőtt kezdte gyűjteni a vidék néprajzi kincseit. Darabról-darabra vásárolta össze a régi hímzéseket, lakástextileket, viseleti darabokat. A 30 db népviseletbe öltöztetett baba a Palócföld sokszínűséget tárja a látogatók elé.

A több mint 2000 darabos gyűjteménynek azonban csak töredéke van kiállítva helyszűke miatt. Amiben azért mégis terveznek bővítést, az a történeti babák gyűjteménye. Ez a jelenleg 12db-ból álló kiállítás a magyar nemesi, polgári öltözködéskultúrát mutatja be. A babákat többen jó pénzért meg is vásárolnák, ám nem eladók. Szakács Józsefné azt szeretné, ha mind a palóc népviseletbe öltöztetett, mind pedig a történelmi jelmezt viselő babák továbbra az ismeretterjesztést szolgálnák.

Borbándi Erik


Az Aktuális napi hírei (2011-11-03 )

Tovább az archívumra