Kezdőlap » Hírek - Aktuális » 1811 óta ott áll a Vachott Sándor utca egyik házának udvarában a Szent Miklós ortodox templom.

1811 óta ott áll a Vachott Sándor utca egyik házának udvarában a Szent Miklós ortodox templom.

Ez a cikk több mint egy éves információkat tartalmaz!

Az abban az időben még jelentős létszámú arnót közösség építette ezt, akik azután szép lassan eltűntek a városból. A templom viszont megmaradt, s jelenleg ismét élő gyülekezet van Gyöngyösön. Legutóbb a templom építésének 200. évfordulóját ünnepelték Feodor munkácsi és ungvári ortodox érsek jelenlétében.

Az első liturgiát 1811 szeptemberében mutatták be ezen falak között. És bár az elmúlt két évszázadban többször volt olyan időszak, amikor gyakorlatilag kihalt az egyházközség, 1999-ben egy újabb csendes újjáéledés vette kezdetét. Ennek jele, hogy az utóbbi évtizedben havonta egyszer Szent Liturgiát tartottak. Most, az évforduló alkalmából Feodor munkácsi és ungvári érsek látogatott el a közösséghez, s mutatott be főpapi szent liturgiát.

-A közösség nagyon kicsiny, de összetartja őket a szeretet érzése, mely az evangéliumi parancsból fakad, hogy szeressétek egymást. A mai napon testvérem és szolgálattársam, Márk érsekatya áldásával főpapi szent liturgiára kerül sor, melynek során imádkozunk e csodás országnak az egész népéért, mivel ez az ország számunkra sokat jelent és drága a szívünknek. Imádkozunk minden itt élő keresztény hívőért, a közösség tagjaiért és az egész városnak a békéjéért – mondta el Feodor érsek arra a kérdésre, hogyan ünnepli meg az ortodox egyház a jubileumot.

A Szent Miklós ortodox templom közösségének újjászületésében nagy szerepet játszottak a Gyöngyösön és környékén megtelepedett orosz és ukrán ajkú családok. Az érseki látogatás mégsem csak nekik szólt, hanem magának a 200 éves közösségnek. Létszámuk jelenleg ugyan alig haladja meg a 20 főt, úgy tűnik mégis van jövőjük.

-Ennek az egyházközségnek mindenképpen szüksége van a támogatásunkra, anyagira és lelkire egyaránt. – mondta el az érsek. -Miközben imádsággal erősítjük ennek a közösségnek a létét, fennmaradását, mi a munkácsi egyházmegyében azon gondolkodunk, hogy ezt a missziót újabb elemekkel gazdagítsuk. Szeretnénk egy alkalommal 2-3 autóbusznyi zarándokkal együtt eljönni, akik itt imádkoznának, megismernék a templom közösségét. Ezzel is erősítenénk a közösségben azt az érzést, hogy nincsenek magukra hagyatva, ott vagyunk mellettük.

Az ünnepre hamarosan ünnep következik a templomban. December 9-én ugyanis Csodatévő Szent Miklós myrai püspöknek, a templom névadójának tiszteletére tartanak liturgiát.

Borbándi Erik


Az Aktuális napi hírei (2011-11-17 )

Tovább az archívumra