Kezdőlap » Hírek - Aktuális » A kékestetői gyertyagyújtással egy időben a gyöngyösi főtéren is fellobbant az ádventi időszak első gyertyája

A kékestetői gyertyagyújtással egy időben a gyöngyösi főtéren is fellobbant az ádventi időszak első gyertyája

Ez a cikk több mint egy éves információkat tartalmaz!

Városunkban idén minden vasárnap más keresztény felekezet gyújtja majd meg a gyertyákat.

Az ország több pontján gyújtottak gyertyát advent első vasárnapján. Újra szokásba jött ugyanis a kirakodóvásárok és a kihelyezett sátras vásárok mellett a közösségi gyertyagyújtás a főtereken. Városunkban idén a közös ima és éneklés után a Vak Bottyánosok rövid műsora nyitotta meg az ünnepi készülődés időszakát.

Az advent várakozást jelent, mint azt a szó etimológiája is mutatja: advenio-advenire, vagyis várakozni valakire, aki majd eljön. Mégpedig Jézus Krisztus első eljövetelére, vagyis a karácsonyra. Bár tudjuk, hogy az első eljövetel nem ismétlődhet meg még egyszer, ezért a várakozás csak jelképes, és egyúttal túl is mutat önmagán.

Adventkor a 19. század óta szokás koszorút készíteni. A gyertyák színe katolikus körökben egy rózsaszín kivételével lila, bár már nagyon kevesen tartják ezt a hagyományt. A gyertyák egy-egy fogalmat szimbolizálnak: a hitet, a reményt, a szeretetet és az örömöt.

Berzsényi Gergely


Az Aktuális napi hírei (2011-11-28 )

Tovább az archívumra