Kezdőlap » Hírek - Aktuális » A Vachott Sándor Városi Könyvtárban mutatták be Lisztóczky László és Fülöp Lajos legújabb könyvét

A Vachott Sándor Városi Könyvtárban mutatták be Lisztóczky László és Fülöp Lajos legújabb könyvét

Ez a cikk több mint egy éves információkat tartalmaz!

A jól ismert szerzőpáros ezúttal arra vállalkozott, hogy a gyöngyösi gimnázium 12 tudós tanárának munkásságát ismertesse. A kötetbe olyan személyek portréi és írásai kerültek, akikről a szerzők úgy vélik, példaképül is szolgálhatnak az utókornak.

Lisztóczky László irodalomtörténész és Fülöp Lajos nyelvész könyve gyöngyösiekről szól gyöngyösieknek. A gimnázium 12 tudós tanárát bemutató kötet a két szerző – korábbi közösen jegyzett könyveivel ellentétben – nem marad meg a gyöngyösi irodalmi hagyományok feltárásánál, hanem különböző tudományterületeken jelentőset alkotó, életükkel példát mutató gyöngyösiekről emlékezik meg.

Kincseket találni ennek a munkának a megírása közben is bőven lehetett. Miközben olyan elfeledett személyek munkásságáról porolták le azt, amit az idő rárakott, mint Vágó Ferenc, Stiller János, Stiller Kálmán, Széky István vagy Forgách Ferenc, újabb és újabb felfedezéseket tehettek.

A két szerző tudatosan kereste az emberi példaképeket is a kötetbe bekerülő személyekben. S meg is találta azokat. Úgy vélik, könyvükkel fel tudják hívni a figyelmet az elődök munkásságában rejlő értékekre, s azt remélik, mások is folytatni fogják az ő kutató munkájukat.

Borbándi Erik


Az Aktuális napi hírei (2011-11-28 )

Tovább az archívumra