Kezdőlap » Hírek - Aktuális » Az elmúlt évekhez hasonlóan idén is számos változás lépett hatályba január elsejétől

Az elmúlt évekhez hasonlóan idén is számos változás lépett hatályba január elsejétől

Ez a cikk több mint egy éves információkat tartalmaz!

Ezek szinte az élet minden területére hatással lesznek.

A 2012-es év talán legjelentősebb változása az áfakulcs 25-ről 27%-ra történt emelése. A rezsi, az élelmiszerárak, az utazási költségek emelkedése mellett a gyermekneveléshez kapcsolódó szolgáltatás ára is nőtt. Az idei évtől a villamos energia ára szolgáltatónként különböző mértékben változik. A legnagyobb mértékű emelés 4,2% lehet. Ennyivel nő a távhőszolgáltatás ára is.

A közüzemi díjak megállapítsa az egyes települések közgyűlésének hatásköre. A nagyvárosokban szinte mindenhol emelkedik a szemétszállítás, a víz- és csatornaszolgáltatás díja, de sok helyen drágul a parkolás is.

Az áfaemelés miatt drágultak az üzemanyagárak is. A benzin átlagára 6, a gázolajé pedig 7 Ft-tal drágult január 1-jétől. Az üzemanyagárak mellett a tömegközlekedés és az autópályahasználat is drágul majd. Január elsejétől megszűnt a személyautókra érvényes négynapos matrica.

A minőségi, vagyis a magas gyümölcstartalmú lekvárok kivételével a kormány kiterjesztette a népegészségügyi termékadó hatályát a gyümölcsízekre is és az új típusú energiaitalok többsége is adókötelessé vált. Az év elejétől adókötelessé váltak azok a sütőipari termékek, mikben 100 grammonként 2 grammnál több só van.

A minimálbér 93 ezer forintra nőtt, ugyanakkor megszűnt az adójóváírás intézménye.

A változtatások értelmében az eddigi 30-ról 37%-ra emelkedett az egyszerűsített vállalkozói adó, vagyis az EVA kulcsa.

Jelentősen növekedett a késedelmes adófizetését kiszabható bírságok összege. A jelenleg általánosan alkalmazható 50%-os adóbírsághoz képest, jövőre akár az adóhiány 200%-ig terjedő összeget is fizethet az, akinél a hiányt az adóhatóság megállapítja.

A 2012-es változások közül a legtöbb jogszabályváltozás talán a dohányosokat érinti. Január elsejétől lényegében minden zárt légterű helyen tilos a dohányzás, így munkahelyen, éttermekben és kocsmákban csak szabad levegőn, illetve a bejárat előtt lehet rágyújtani. Emellett februárban és júliusban emelkedik a dohánytermékek jövedéki adója, így akár 100 Ft-tal is drágulhat 1 doboz cigaretta.

Nagy Réka


Az Aktuális napi hírei (2012-01-02 )

Tovább az archívumra