Kezdőlap » Hírek - Aktuális » A magyar kormány idén egyszerre több társadalmi csoporttal szemben is komoly ellenállásba fog ütközni a reformok miatt, véli a kereskedelmi és iparkamara vezetője

A magyar kormány idén egyszerre több társadalmi csoporttal szemben is komoly ellenállásba fog ütközni a reformok miatt, véli a kereskedelmi és iparkamara vezetője

Ez a cikk több mint egy éves információkat tartalmaz!

A reformtervek el is aprózódhatnak a várható érdeksérelmek miatt. Parragh László erről Szilvásváradon, a megyei iparkamara hagyományos gazdasági évindítóján beszélt.

Kétfrontos harcot folytat most Magyarország, mondja Parragh László. Az érdeksérelemmel járó reformok miatt egyre éleződő belföldi társadalmi ellentétek mellé már külföldön is támadnak bennünket – olyan intézkedések miatt, amelyekkel nemzetközi érdekrendszereket sértünk. Ilyen például az ágazati különadók, a bankadó, vagy a végtörlesztés bevezetése. A kamara elnöke úgy látja, az IMF-fel ki fogunk egyezni, de Brüsszel az igazi ellenfél, mert ha hazánk példát tud mutatni, más országok is követhetik.

Az elnök aggályairól is beszélt: félő, hogy a reformtervek az egyéni érdekek miatt ismét elszabotálódnak a felsőoktatás, az egészségügy, a szakképzés területén. A minimálbér és a közterhek emelése pedig a foglalkoztatás bővülését fékezi.

A kormány célja továbbra is az ország versenyképességének helyreállítása – szögezte le a belgazdaságért felelős államtitkár. Ennek érdekében tíz kisadót eltöröltek, kiterjesztették a kedvezményes társasági adókulcs és a Széchenyi-kártya lehetőségeit, továbbá 500 milliárd forintot adnak vállalkozásfejlesztésre az Új Széchenyi Terv segítségével.

Idén két gyöngyösi vállalkozás kapott kamarai díjat: szakképzésért a H és H Pergola Kft, innovációért a Mester Kft.

Dr. Bánhidy Péter, a megyei kamara elnöke a megyei vízmű vezetőjeként tartott előadásában a honi vízkészletben rejlő lehetőségeket ismertette. Mint mondta, a víz az ország legnagyobb kihasználatlan erőforrása, hiszen sem a közlekedésben, sem az energiatermelésben nem játszik hangsúlyos szerepet. Mindössze a gyógy- és ásványvízkincseket kezeljük értékükön – zárta szavait a szakember.

Faragó Zoltán


Az Aktuális napi hírei (2012-01-05 )

Tovább az archívumra