Kezdőlap » Hírek - Aktuális » Újabb változással kell számolnia a felsőoktatásban résztvevőknek.

Újabb változással kell számolnia a felsőoktatásban résztvevőknek.

Ez a cikk több mint egy éves információkat tartalmaz!

2013-tól ugyanis úgynevezett nyelvvizsga-amnesztiát vezetnének be a főiskolások és egyetemisták részére. A 3 éves átmeneti engedmény azokra korlátozódna, akik még nem szerezték meg nyelvvizsgájukat, így nem kaphatták meg a diplomájukat sem.

Több tízezer hallgató diplomáját nem tudják kiadni az egyetemeken, főiskolákon, ugyanis nyelvvizsgájukat még nem sikerült megszerezni. Egyesek a második nyelvvizsga hiánya miatt, mások pedig pénzhiány miatt vannak ebben a helyzetben. Egy törvénytervezet szerint azok a diákok, akik 2013 előtt végeztek, de a záróvizsga után 3 évvel nem szerezték meg nyelvvizsgájukat, megkaphatják a diplomát.

A bevezetendő törvénynek a legnagyobb egyetemek rektorai örülnek a legkevésbé. Az amnesztiát azonban nem lesz kötelező betartani.

A Károly Róbert Főiskola hallgatóit meglepte a bevezetendő törvény. Nyelvvizsgát ugyan nem kell majd tenniük, azonban egy iskolán belüli nyelvi vizsgával kaphatják majd meg a diplomát, amelynek szintjéről egyelőre még nem lehet tudni. A gyöngyösi főiskolán a hír megjelenése óta folyamatosan érdeklődnek a diákok.

A hallgatók részéről pozitívumot jelent a törvény bevezetése. Másrészről viszont több hátulütője is lehet az amnesztiának. Többek között az, hogy így nehezebb lesz állást találni.

A legnagyobb egyetemnek már most kijelentették: nem fogják alkalmazni a 3 éves amnesztiát.

Szőlősi Szabina


Az Aktuális napi hírei (2012-01-09 )

Tovább az archívumra