Kezdőlap » Hírek - Aktuális » Az általános áremelkedés és az Áfa változása az alapvető élelmiszereket sem kíméli

Az általános áremelkedés és az Áfa változása az alapvető élelmiszereket sem kíméli

Ez a cikk több mint egy éves információkat tartalmaz!

Márciusban várhatóan drágul a kenyér. Az érintettek minimum 5%-os emelést tartanak valószínűnek, de attól nem tartanak, hogy emiatt visszaesik a kereslet.

Egy forgalmas gyöngyösi pékség. A vevők megállás nélkül érkeznek, és nem csak a kenyeret, hanem a péksüteményeket is viszik. Most még a tavalyi áron,- márciustól azonban várhatón 8-10 % – al emelnek majd a pékáruk árán, ebből a kenyér drágulása 5 %-ra tehető.

A dráguló üzemanyag, energiaszolgáltatás, a liszt árának emelése és az áfa-emelés- ezek játszanak közre leginkább a kenyérár változásában.

A növekvő benzinárak, szállítási költségek főként a kisebb pékségeket érintik, hisz mindezt bele kell kalkulálni a kenyér árába. Ezzel szemben a szupermarketek mindig olcsóbban tudják majd adni a pékárut, hisz ők helyből értékesítenek, így szállítási költség sincs.

Bár az árak emelkednek majd, a pékek szerint forgalomcsökkenésre nem kell számítani.

Pozitívum, hogy az általunk megkérdezett termelők szerint a jövőben a zöldség és gyümölcs félék ára nem változik majd, annak ellenére sem, hogy a beszállítókat érinti az áfa és benzinár-emelés is.

Szőlősi Szabina


Az Aktuális napi hírei (2012-01-12 )

Tovább az archívumra