Kezdőlap » Hírek - Aktuális » Az euró nem szűnik meg, de a gyengébben teljesítő országokat gyorsan kivetheti magából az eurózóna

Az euró nem szűnik meg, de a gyengébben teljesítő országokat gyorsan kivetheti magából az eurózóna

Ez a cikk több mint egy éves információkat tartalmaz!

Magyarországnak másokhoz hasonlóan érdemes tágítania a gazdasági mozgásterét, de egyelőre az általunk okozott bizalmi válság miatt ez a mozgástér szűkült. Minderről a KRF szakértői beszéltek a keddi Fórumban.

Ötven év múlva is kihagyhatatlan szereplői lesznek a mai válság leírásának a hitelminősítők, akik azért maguk is leértékelődtek hitelességben az elmúlt néhány évben, mondták a KRF szakértői. A piacok azonban tőlük függetlenül is joggal kérik számon rajtunk az általuk idehozott anyagi értékek tiszteletéz. Magda Róbert szerint a befektetőknél bizalmi válságba kerültünk, és bár nem kell minden kérdésben rögtön megalkudnunk, a tágítás helyett szűkítettük a mozgásterünket, mert alapvető uniós jogi szabályokat rúgtunk fel.

Dinya László szerint az IMF-fel folytatott tárgyalások egyelőre egy pókerjátszmához hasonlítanak, ahol az általunk adandó politikai és gazdasági garanciákra várnak a megegyezéshez, de mindkét fél alkuban érdekelt. Ha megkötnénk a megállapodást a védőhálóról, az felérne egy felminősítéssel, hangzott el a műsorban.

Közben az is fontos, mi történik az euróval: az euróövezet nem eshet szét, de egyre valószínűbb, hogy a gyengébb szereplőket kirakják az eurózónából, véli Dinya László.

A bent maradt országok viszont szorosabb együttműködésbe kezdhetnek, akár közös pénzügyminisztérium létrehozásával is. A szakemberek szerint látható, hogy a következő húsz év a válságokról szól majd, amelyekhez mindenkinek alkalmazkodnia kell. Az eddig megszokott 4-5 százalékos éves gazdasági növekedés helyett már annak örülhetünk, ha lesz növekedés. Annyi pénz pedig már soha nem forog majd a piacokon, mint amennyi az utóbbi 10-15 évben.

Faragó Zoltán


Az Aktuális napi hírei (2012-01-18 )

Tovább az archívumra
Hirdetés

Mai műsor

00:00
Képújság
14:30
Műsorismertetés
14:31
Nyitott Egyetem - ismeretterjesztő sorozat
15:00
Nyitott Egyetem - ismeretterjesztő sorozat
15:30
Tallózó - válogatás a hét legfontosabb eseményeiből
15:51
GYÖNGYike Folklórfesztivál 2021. - Bihari János Táncegyüttes
16:06
Nappali 1. rész – életmódmagazin - ismétlés
16:32
Reklám
16:35
Nappali 2. rész – életmódmagazin - ismétlés
17:00
Képújság
18:00
Műsorismertetés
18:01
Tallózó - válogatás a hét legfontosabb eseményeiből
18:22
Reklám
18:25
Híradás plusz – megyei hírműsor
18:54
GYÖNGYike Folklórfesztivál 2021. - Bihari János Táncegyüttes
19:08
Reklám
19:11
Moziklip – mozi magazin - ismétlés
19:23
Turmix – válogatás a legnépszerűbb műsorainkból - ismétlés
19:36
Nézőtér – kulturális magazin - ismétlés
20:05
Nápolyi 3. rész - ismétlés
20:30
Képújság