Kezdőlap » Hírek - Aktuális » A napokban hozta nyilvánosságra a szaktárca a felsőoktatási intézményekbe állami támogatással felvehető hallgatók számát

A napokban hozta nyilvánosságra a szaktárca a felsőoktatási intézményekbe állami támogatással felvehető hallgatók számát

Ez a cikk több mint egy éves információkat tartalmaz!

Emellett napvilágra kerültek a költségtérítéses képzések összegei is.

Február 15-ig dönthetnek a továbbtanulás előtt álló fiatalok arról, hogy melyik intézményben szeretnék folytatni tanulmányaikat. A választást pedig nagy valószínűséggel a napokban megjelent információk is nagyban befolyásolni fogják. A szaktárca ugyanis nyilvánosságra hozta a felsőoktatási intézményekbe állami támogatással felvehető hallgatók számát, valamint a költségtérítéses képzések összegeit is.

A megjelent adatok alapján a gyöngyösi Károly Róbert Főiskolán alapképzésen a jövő évtől 90, felsőfokú szakképzésben 135 fő kezdheti meg államilag támogatott formában a tanulmányait. Részleges támogatást pedig 100 fő kaphat. Ez azt jelenti, hogy kiváló tanulmányi átlag, nyelvvizsga és emeltszintű érettségi nélkül szinte lehetetlen bekerülni az államilag támogatott képzésekre. Azok, akik nem esnek bele a szaktárca által meghatározott keretbe, félévente 140 és 180.000 Ft közötti tandíjjal számolhatnak. A Károly Róbert Főiskolán a legtöbbet a gazdaságinformatikusoknak kell majd fizetniük. Nekik 180.000 Ft-ba kerül egy félév.

A felsőoktatási intézmények többsége megpróbálja valamilyen módon segíteni hallgatóit. Míg az egri Eszterázy Károly Főiskolán laptopot kapnak a nappali tagozatos elsőévesek, addig a Károly Róbert Főiskola munkalehetőséget igyekszik biztosítani a költségtérítéses hallgatók számára. Emellett a legjobbak ösztöndíjat kapnak, valamint a főiskola alapítványa is támogatja őket.

Országos szinten talán azok az orvostanhallgatók és a fogorvoshallgatók lesznek a legnehezebb helyzetben, akik nem jutnak be az államilag támogatott képzésre. Ezeken a szakokon ugyanis több mint 1 millió forint a féléves tandíj.

Nagy Réka


Az Aktuális napi hírei (2012-01-24 )

Tovább az archívumra