Kezdőlap » Hírek - Aktuális » Nem fogadta el Gyöngyös költségvetési javaslatát a város képviselő-testülete az első fordulós tárgyaláson

Nem fogadta el Gyöngyös költségvetési javaslatát a város képviselő-testülete az első fordulós tárgyaláson

Ez a cikk több mint egy éves információkat tartalmaz!

A szocialista frakció tartózkodott a szavazáskor, és bejelentette: a büdzsé minden fejezetéhez új javaslatokat fogalmaznak meg, amelyekről egyszerre kívánnak egyeztetni a második fordulós tárgyalás előtt. Erre március elsején kerül sor. Ha akkor sem fogadják el a költségvetést, a város búcsút mondhat az állami támogatásoknak.

Idén a szokottnál is nagyobb a tétje annak, hogy a képviselő-testület elfogadja-e Gyöngyös 2012-es büdzséjét. Ha ugyanis a városnak március 12-éig nem lesz elfogadott költségvetése, az új államháztartási törvény szerint elapadnak az állami támogatások, és csak a kötelező feladatokra lehet majd pénzt fordítani. A költségvetés tervezetének első fordulós tárgyalása azonban kudarcba fulladt, a testület többsége sem a határozati javaslatot, sem a rendelettervezetet nem támogatta, ahogy tavaly év végén a koncepciót is elutasította a képviselők többsége.

A büdzsé tervezetének vitájában Hiesz György, a szocialista frakció vezetője világossá tette: addig nem szavazzák meg a költségvetést, amíg nem kezdődnek érdemi egyeztetések a fejezetekről. A képviselőcsoport a mai vitában érdemi módosító indítványokat nem fogalmazott meg, a vitában elhangzott észrevételek közül azonban több felvetésről is módosító indítványként szavaztak a városatyák, így elfogadták például, hogy a XIX. századi piac rendezésére az előirányzott 400 000-nél százezer forinttal magasabb összeget fordítanak. A képviselők ezen kívül megszavazták a közalkalmazottak cafetéria támogatásáról szóló javaslatot, valamint a Fecske úti óvoda és a Polgármesteri Hivatal energetikai korszerűsítésére benyújtandó pályázat önerejének biztosítását.

A költségvetési vitában Réthy Béla alpolgármester hangsúlyozta: érdemi módosító javaslatokat vár a képviselőktől, és többször is aláhúzta, hogy nagyon súlyos következményei lesznek, ha a büdzsé a második fordulóban is elbukik. A költségvetés második fordulós tárgyalására március elsején kerül sor, addig a tervezetet közzé teszik, a lakosság észrevételeit pedig a február 16-án 16 órákor kezdődő közmeghallgatáson várják majd.

Pifkó Tamás


Az Aktuális napi hírei (2012-01-26 )

Tovább az archívumra