Kezdőlap » Hírek - Aktuális » Jelentős takarékoskodásba kezdett a gyöngyösi főiskola, miután csaknem a felére csökkentek bevételei

Jelentős takarékoskodásba kezdett a gyöngyösi főiskola, miután csaknem a felére csökkentek bevételei

Ez a cikk több mint egy éves információkat tartalmaz!

A megtakarítások nem most kezdődtek el, hanem már két évvel ezelőtt. Magda Sándor rektor szerint éppen ezért fognak jobban kijönni a felsőoktatási megszorításokból a KRF-en, mint más intézmények.

Vannak gondjai a KRF-nek, ám van jövőképe is – szögezte le Magda Sándor rektor. A most induló tanévre alaposan csökkent a támogatott hallgatói létszám, ezért takarékoskodnia kell a főiskolának. Üzleti képzésekre például egyáltalán nem kapnak pénzt a felsőoktatási intézmények, így Gyöngyös sem. Az eddig rendelkezésre álló külső források sokat apadtak.

A takarékosság jegyében önfenntartásra késztetett intézeteket hoznak létre a gyöngyösi főiskolán, és csökkentették a vezetői posztokat is. Próbálják a minimálisra csökkenteni a létszámleépítéseket is. A 400 munkatárs tizedét érinti a spórolás, ők nyugdíjba mennek, kutatói feladatokat kapnak, vagy más feladatkört. Az elmúlt két évben tudatosan készültek erre a helyzetre, hangsúlyozta Magda Sándor. A hallgatói létszám a közeljövőben elegendő lesz az intézmény stabil fenntartásához, véli a rektor.

Később pedig éppen azokból a hallgatókból építve várnak létszámnövekedést, akik a megszűnő intézményekbe jelentkeztek volna. Magda Sándor szerint ugyanis a jövő év elejétől több felsőoktatási bázis kényszerül erős megszorításokra, és jelentős részük nem lesz képes fennmaradni. A rektor ezért a hallgatókért folyó verseny további erősödésére számít. Magda Sándor fontosnak tartja, hogy leköszönő vezetőként még ő vezényelje le a költségcsökkentést, hogy utódja stabil feltételek mellett folytathassa januártól.

Faragó Zoltán


Az Aktuális napi hírei (2012-08-27 )

Tovább az archívumra