Kezdőlap » Hírek - Aktuális » Ma tárgyalta az Egri Városi Bíróság a gyöngyöspatai iskola elkülönítési ügyét

Ma tárgyalta az Egri Városi Bíróság a gyöngyöspatai iskola elkülönítési ügyét

Ez a cikk több mint egy éves információkat tartalmaz!

A patai kisebbségi önkormányzat elnöke saját háza előtt kivetítőn szerette volna közvetíteni a tárgyalóterem történéseit, azonban ez technikai okok miatt nem sikerült, és a döntést is elnapolták. A demonstráció szervezői szerint a gyerekek azért nem teljesítenek jól az iskolában, mert szegregált osztályokban tanítják őket.

Mintegy ötven ember jelent meg délután egy órakor a gyöngyöspatai Bem utcában, hogy élőben kövesse figyelemmel, ami az egri városházán történik, a közvetítés azonban meghiúsult.

Kállai Ernő még kisebbségi ombudsmanként indított vizsgálata szerint ugyanis a patai iskolában a cigánygyerekeket elkülönítetten, összevont osztályokban a földszinten, a nem cigány tanulókat pedig az emeleten és a tetőtérben tanítják. Az egyik szülő azt mondja: az ő gyerekét nyolcadikban helyezték át az egyik integrált osztályba, ahol azonban a hét év alatt összeszedett hátrány miatt nem tudja megállni a helyét.

Az iskola igazgatója korábban cáfolta, hogy megkülönböztetnék a roma és nem roma gyerekeket. A helyi kisebbségi önkormányzat elnöke szerint azonban az iskola szegregál, és ezzel a mélyszegénységből való kilábalást is lehetetlenné teszi.

Az egri bíróságon egyébként ma tanúmeghallgatások zajlottak, ítélethirdetésre azonban nem került sor, a döntést ugyanis elnapolták.

Pifkó Tamás


Az Aktuális napi hírei (2012-09-25 )

Tovább az archívumra