Kezdőlap » Hírek - Aktuális » A gyöngyösi ruszin nemzetiségi önkormányzat ebben az évben másodszor koszorúzta meg a vezérlő fejedelem szobrát, ezúttal a ruszin kulturális nap alkalmából

A gyöngyösi ruszin nemzetiségi önkormányzat ebben az évben másodszor koszorúzta meg a vezérlő fejedelem szobrát, ezúttal a ruszin kulturális nap alkalmából

Ez a cikk több mint egy éves információkat tartalmaz!

A Gyöngyösön idén már hatodszor megrendezett ruszin napon a kárpátaljai Császlócról érkezett fellépők színesítették a programot.

A magukat a leghűségesebb nemzetnek nevező ruszinok nevében ezúttal nemcsak a nemzetiségi önkormányzat képviselői koszorúztak a Rákóczi-szobornál, hanem megjelent a kárpátaljai Császlóc község küldöttsége is. Az ottani Kadarka Néptáncegyüttes és a Császlóci Csicsergő Csajok voltak a nemzetiségi nap fellépői.

A 460 fős, 75 %-ban magyarok lakta település a művelődési házban rendezett kiállításon is bemutatkozhatott. A gyöngyösi ruszin nemzetiségi önkormányzattal való együttműködésük egy tavalyi országos ruszin kulturális napra vezethető vissza.

Az idén már több mint 90 főt számláló gyöngyösi ruszinoknak nemcsak élményt jelentett a tavaszi császlóci kirándulás, hanem mint mondják, sok mindent tanulhattak is az ottaniaktól hagyományőrzésből.

A ruszin kulturális napon a megjelentek tájékoztatást kaphattak a nemzetiségi törvény változásairól is. Mivel a legközelebbi választáson azok a nemzetiségek hozhatnak létre önkormányzatokat, amelyekhez tartozók száma a népszámláláskor elérte a 30 főt, a gyöngyösi ruszin önkormányzat jó eséllyel létrejöhet majd a következő választások után is.

Borbándi Erik


Az Aktuális napi hírei (2012-09-28 )

Tovább az archívumra