Kezdőlap » Hírek - Aktuális » Változik a szemétszállítás, de az AVE hosszú távra tervez

Változik a szemétszállítás, de az AVE hosszú távra tervez

Ez a cikk több mint egy éves információkat tartalmaz!

Kivonulhat a szemétszállításból az AVE, vagy úgy kell átalakítani a tulajdonviszonyokat, hogy az önkormányzatok szerezzenek többségi tulajdont. Az új jogszabály szerint ugyanis 2014-től csak többségi hazai önkormányzati tulajdonú nonprofit szervezet végezheti a szemétszállítást. A cég ennek ellenére hosszútávra tervez, ezt szimbolizálja faültetési programjuk is – hangzott el a cég gyöngyösi telephelyén. Az országban összesen 120 fát ültetnek el leányvállalataiknál, Gyöngyösön 10 fát ültettek a környezettudatosság jegyében.

A 8 db hársfát az AVE Hulladékkezelő cég telephelyén a dolgozók ültették el, a 2 db ginkópálmát pedig személyesen a cég vezetői, Bozsik István alpolgármester segítségével. A 100 Fa projekt elindításakor a cél a környezetvédelem volt.

Hartdégen József, az AVE Magyarország Kft. ügyvezetője az eseményen úgy fogalmazott: „A fa nagyon sok mindent kifejez, a levegő tisztaságáért a fa dolgozik a legtöbbet, mert szén-dioxidot használ fel a növekedése során. Nyilván kifejezi azt is, hogy hosszútávon gondolkodunk Magyarországon. Annak ellenére, hogy most a politika nem kedvez a mi jelenlétünknek, mi hosszútávon itt szeretnénk lenni, és együttműködni az önkormányzatokkal és a magyar állammal.”

A magyarországi telephelyeken az idén összesen 120 fát ültetnek el a levegő tisztaságának védelme érdekében -tette hozzá az igazgató.
Beszélt arról is: a cég hazánkban összesen 537 autót üzemeltet, amelyek évente 4,5 millió liter gázolajat használnak fel. A faültetés alapgondolata az volt, hogy a cég működése során keletkező káros anyag kibocsátást semlegesítsék. A tájékoztatón elhangzott 1 liter benzin vagy gázolaj elégetése során több mint 2 kilogramm szén-dioxidot bocsát ki egy gépkocsi, és egy átlagos méretű fa éves szinten 65 kg szén-dioxidot képes megkötni. A szelektív hulladékgyűjtés bővítésével szintén a szén-dioxid kibocsátást szeretnék visszaszorítani. A gyöngyösi telephelyen lévő épület hőszigetelése és nyílászárók cseréje az energiaköltségek és környezetszennyezés csökkentését szolgálja.

Pásztor Csilla


Tovább az archívumra
Hirdetés

Mai műsor

00:00
Képújság
14:30
Műsorismertetés
14:31
A Szomszéd vár - turisztikai magazin - ismétlés
15:00
Nyitott Egyetem - ismeretterjesztő sorozat
15:30
Tallózó – válogatás a hét legfontosabb eseményeiből
15:51
GYÖNGYike Folklórfesztivál 2021. 7. rész
16:14
Hangverseny J. S. B A C H műveiből - A Savaria Barokk zenekar koncertje (részlet)
16:31
Reklám
16:34
G25 – gazdasági magazin - ismétlés
17:00
Képújság
18:00
Műsorismertetés
18:01
Tallózó – válogatás a hét legfontosabb eseményeiből
18:22
Reklám
18:25
Híradás plusz – megyei hírműsor
18:54
Hangverseny J. S. B A C H műveiből - A Savaria Barokk zenekar koncertje (részlet)
19:08
Reklám
19:11
Moziklip – mozi magazin - ismétlés
19:23
Turmix – válogatás a legnépszerűbb műsorainkból - ismétlés
19:36
Nézőtér – kulturális magazin - ismétlés
20:05
Nápolyi 3. rész - ismétlés
20:30
Képújság