Kezdőlap » Hírek - Aktuális » Erzsébet napi vásár – portéka és gulyás

Erzsébet napi vásár – portéka és gulyás

Ez a cikk több mint egy éves információkat tartalmaz!

Az Erzsébet-naphoz kapcsolódóan szervezte meg a Magyarok Vására Egyesület novemberi vásárát. A vásárban felelevenítettek egy régi gyöngyösi népszokást, az Erzsébet ebédjét, s a Szent Bertalan templom Karitász csoportja számára adományokat is gyűjtöttek.

A Magyarok Vására egyesület hagyományosan minden alkalommal valamely népszokáshoz kapcsolja a vásárt, ezúttal az Erzsébet-naphoz kötődően Erzsébet-ebédet szerveztek, melyen egy tál gulyásra látták vendégül az éheseket.

– A néphagyomány, amely Erzsébet-ebéd néven maradt fenn, először Mezőkövesden lett lejegyezve – meséli Petrovics Éva, az egyesület vezetője. – Ez arról szól, hogy halotti tor alkalmával 13 szegény embert meghívnak ebédre. És miközben esznek az emberek, Erzsébet legendáit mesélték el nekik.

Az Erzsébet-ebédnek évszázadokkal ezelőtt Gyöngyösön is komoly hagyománya volt. Akkor a Szt. Erzsébet templom ispotályában vendégelték meg a szegényeket. Ezt a szokást szeretnék mostani kezdeményezésükkel feleleveníteni az egyesület tagjai. De nemcsak ezt. Az Erzsébet-napi Magyarok Vására jó alkalom a karácsony előtti adománygyűjtések elindításához is.

– Fölajánlották, hogy itt a vásározók és vásárlók köréből vállalnak kis adománygyűjtést, amit mi karácsony alkalmával fel tudunk használni – mondta el Gielné Bogdán Krisztina, a Szent Bertalan Plébánia Karitász Csoportjának vezetője. – Két alkalom van a karitász csoportunk életében, ami ilyen jelentősebb, karácsony és a húsvét, ahol megpróbáljuk a szegény, egyszerű, rászoruló embereknek az életét szebbé, tartalmasabbá vagy egy kicsit könnyebbé az adománnyal.

A vásárban tartós élelmiszereket gyűjtöttek a rászorulóknak. Az összegyűlt adományokat a karitász csoport még karácsony előtt eljuttatja támogatottjaikhoz.


Tovább az archívumra