A szakemberek már második alkalommal ültek össze, hogy a forgalomba kerülés előtt érzékszervi vizsgálattal minősítsék a mátrai borokat.

Hordós Attila, a Mátrai Hegyközségi Tanács titkára elmondta: ezt az érzékszervi vizsgálatot régebben az országos borminősítő intézetnél végezték el, de szerinte sokkal jobb, ha itt helyben döntik el a szakemberek, hogy ezek a borok valójában megfelelnek-e a mátrai névnek. A bizottságba a hegyközségek jelöltek borász végzettségű szakembereket. Novemberben a kilenc borászból álló bizottság huszonegy bormintát minősített. Az első vizsgálaton egy bort szűrtek ki, mivel az nem felelt meg a borvidék elvárásainak – tette hozzá a titkár.
Azok borok, amelyek átmennek az előszűrőn, tovább kerülnek az OBI-hoz analitikai vizsgálatra, és ezután kerülhetnek forgalomba. A havonta összeülő, változó összetételű 9 fős bizottságnak több száz 2012-es évjáratú mintát kell előminősítenie forgalomba kerülés előtt.
Pásztor Csilla