Kezdőlap » Hírek - Aktuális » A tudásalapú társadalmat felváltja a bölcsességalapú társadalom

A tudásalapú társadalmat felváltja a bölcsességalapú társadalom

Ez a cikk több mint egy éves információkat tartalmaz!

Egy nemzetközi tapasztalattal rendelkező szervezetfejlesztő és vállalati tréner volt a vendége a Károly Róbert Főiskolának. A német származású menedzser-tanácsadó fő területe a szervezet-átalakítás, valamint a vezetői képzés és fejlesztés. Mindezt úgy, hogy tréningjein a buddhista elveket integrálja a multinacionális cégek szervezeti kultúrájába.

Ki gondolná Magyarországon, hogy a világ legnagyobb multinacionális cégei, mint például az Apple vagy a Toyota, már évek óta buddhista módszereket használnak a vállalatirányításban. A gyakorlatban ez nem napi rendszerességű, kötelező meditálást jelent, hanem érték-központúságot.

Michael Fuchs, szervezetfejlesztő tréner a gyöngyösi Károly Róbert Főiskolán egyebek mellett arról beszélt: a legutóbbi kutatások azt mutatják, hogy egy olyan gyorsan változó környezetben, mint amelyen az üzleti élet is, az egyetlen módja a sikernek, ha az értékeket használjuk, az értékekkel dolgozunk.

Ez annyit tesz, hogy elvetjük az utasítás-végrehajtás típusú vállalatirányítást, és az emberbe mint értékbe fektetünk. Ez a szemlélet nem a hierarchiában lentebb állóként tekint az alkalmazottakra, hanem olyan munkatársakként kezeli őket, akikkel együttműködik a cégvezetés.

– A legnagyobb kihívás az az, hogy ez a régi irányítási mód, vagyis a parancs és végrehajtás, már nem működik többé, és ezt kell átalakítani a bizalmon és együttműködésen alapuló kapcsolattá. Az igazán tehetséges embereket már nem pénzzel kell tudni megtartania egy multicégnek, hanem olyan környezettel, ahol érvényesülni tud a tehetségük – fejtette ki a tréner.

A 15 éve menedzser-trénerként dolgozó Michael Fuchs 20 éve buddhista, és olyan nagy multinacionális cégek veszik igénybe tudását, mint például az IBM, vagy épp a Bosch.

A nálunk még szokatlan üzleti szemléletnek és cégvezetési módszernek köszönhetően előbb-utóbb a tudásalapú társadalmat fel fogja váltani a bölcsesség alapú társadalom – hangsúlyozta a Michael Fuchs.


Tovább az archívumra
Hirdetés

Mai műsor

00:00
Képújság
14:30
Műsorismertetés
14:31
GYÖNGYike Folklórfesztivál 2021. 5. rész
14:58
Cimbaliband és Szalonna Bandája - Megyek az úton
15:03
GYÖNGYike Folklórfesztivál 2021. 6. rész
15:30
Tallózó - válogatás a hét legfontosabb eseményeiből
15:51
William Ricketts emlékhelye - dokumentumfilm
16:06
Fórum 1. rész – közéleti magazin - ismétlés
16:32
Reklám
16:35
Fórum 2. rész – közéleti magazin - ismétlés
17:00
Képújság
18:00
Műsorismertetés
18:01
Hit világa – vallási műsor – ismétlés
18:14
Gasztronómia a Mátrában - kisfilm
18:20
Tallózó – válogatás a hét legfontosabb eseményeiből
18:41
Sport7 1. rész – sport magazin – ismétlés
19:07
Reklám
19:10
Sport7 2. rész – sport magazin – ismétlés
19:35
Nápolyi 1. rész – ismétlés
20:01
Reklám
20:05
Nápolyi 2. rész – ismétlés
20:30
Képújság