Kezdőlap » Hírek - Aktuális » Gyöngyöspata is kilép a többcélú társulásból

Gyöngyöspata is kilép a többcélú társulásból

Ez a cikk több mint egy éves információkat tartalmaz!

Gyöngyössolymos után Gyöngyöspata is kilép a Gyöngyös Körzete Kistérség Többcélú Társulásból. Jövőre a társulás a többi 23 településsel tovább működik, és állami finanszírozásból látja el feladatait. A társulás az ülésen megtárgyalta és elfogadta a 2013-as költségvetési koncepciót is.

Gyöngyössolymos után, Gyöngyöspata polgármestere, Juhász Oszkár is bejelentette kilépési szándékát a társulásból.

Maka Pirosk, a Kistérségi Humán Szolgáltató Központ igazgatója elmondta: novemberi ülésén döntött a társulás a település kiengedéséről a társulásból, hiszen megfelelő jogi keretek között történhet mindez. A 23 település fönntartja intézményét szociális és gyermekjóléti feladatokra, illetve vállaltak még egészségfejlesztési feladatokat és a belső ellenőrzést is.

Lényeges változás, hogy jövőre megszűnik a társulás munkaszervezete, a Kistérségi Humán Szolgáltató Központ pedig szinte ugyanolyan struktúrában, de önálló gazdálkodó szervként működik tovább, valamennyi szociális, alap és szakosított illetve gyermekjóléti ellátást biztosítani fogja. Mindez – a finanszírozás változása miatt – mintegy ötvenmillió forint többletforrást jelent a feladatok ellátására. Azt minden önkormányzat vállalta, hogy ha a kötelező feladatait az állami finanszírozásból és saját bevételeiből nem tudja rentábilisan működtetni, a lakosság és az ellátottak számával arányosan hozzájárul a működtetéshez.

Jelentős változás, hogy az abasári mikrotársulás mintájára újabb mikrotársulás alakult, melynek tagjai Gyöngyössolymos, Gyöngyöspata, Nagyréde és Gyöngyöstarján. A többi település Gyöngyös mellé társult a kötelező feladatok ellátására, illetve a társulás teljes területére biztosítják jövőre is egyebek mellett a fogyatékosok nappali ellátását, pszichiátriai és szenvedélybetegek ellátását és a támogató szolgálat működtetését. A gyermekek és családok átmeneti otthonának szolgáltatása megyei szintű lesz.

Az igazgató elmondása szerint a legfontosabb, hogy az ellátás folyamatos marad, és az ellátottak valamint a dolgozók a változásokból nem éreznek meg semmit.


Tovább az archívumra