Kezdőlap » Hírek - Aktuális » Gyöngyöspata is kilép a többcélú társulásból

Gyöngyöspata is kilép a többcélú társulásból

Ez a cikk több mint egy éves információkat tartalmaz!

Gyöngyössolymos után Gyöngyöspata is kilép a Gyöngyös Körzete Kistérség Többcélú Társulásból. Jövőre a társulás a többi 23 településsel tovább működik, és állami finanszírozásból látja el feladatait. A társulás az ülésen megtárgyalta és elfogadta a 2013-as költségvetési koncepciót is.

Gyöngyössolymos után, Gyöngyöspata polgármestere, Juhász Oszkár is bejelentette kilépési szándékát a társulásból.

Maka Pirosk, a Kistérségi Humán Szolgáltató Központ igazgatója elmondta: novemberi ülésén döntött a társulás a település kiengedéséről a társulásból, hiszen megfelelő jogi keretek között történhet mindez. A 23 település fönntartja intézményét szociális és gyermekjóléti feladatokra, illetve vállaltak még egészségfejlesztési feladatokat és a belső ellenőrzést is.

Lényeges változás, hogy jövőre megszűnik a társulás munkaszervezete, a Kistérségi Humán Szolgáltató Központ pedig szinte ugyanolyan struktúrában, de önálló gazdálkodó szervként működik tovább, valamennyi szociális, alap és szakosított illetve gyermekjóléti ellátást biztosítani fogja. Mindez – a finanszírozás változása miatt – mintegy ötvenmillió forint többletforrást jelent a feladatok ellátására. Azt minden önkormányzat vállalta, hogy ha a kötelező feladatait az állami finanszírozásból és saját bevételeiből nem tudja rentábilisan működtetni, a lakosság és az ellátottak számával arányosan hozzájárul a működtetéshez.

Jelentős változás, hogy az abasári mikrotársulás mintájára újabb mikrotársulás alakult, melynek tagjai Gyöngyössolymos, Gyöngyöspata, Nagyréde és Gyöngyöstarján. A többi település Gyöngyös mellé társult a kötelező feladatok ellátására, illetve a társulás teljes területére biztosítják jövőre is egyebek mellett a fogyatékosok nappali ellátását, pszichiátriai és szenvedélybetegek ellátását és a támogató szolgálat működtetését. A gyermekek és családok átmeneti otthonának szolgáltatása megyei szintű lesz.

Az igazgató elmondása szerint a legfontosabb, hogy az ellátás folyamatos marad, és az ellátottak valamint a dolgozók a változásokból nem éreznek meg semmit.


Tovább az archívumra
Hirdetés

Mai műsor

00:00
Képújság
14:30
Műsorismertetés
14:31
GYÖNGYike Folklórfesztivál 2021. 5. rész
14:58
Cimbaliband és Szalonna Bandája - Megyek az úton
15:03
GYÖNGYike Folklórfesztivál 2021. 6. rész
15:30
Tallózó - válogatás a hét legfontosabb eseményeiből
15:51
William Ricketts emlékhelye - dokumentumfilm
16:06
Fórum 1. rész – közéleti magazin - ismétlés
16:32
Reklám
16:35
Fórum 2. rész – közéleti magazin - ismétlés
17:00
Képújság
18:00
Műsorismertetés
18:01
Hit világa – vallási műsor – ismétlés
18:14
Gasztronómia a Mátrában - kisfilm
18:20
Tallózó – válogatás a hét legfontosabb eseményeiből
18:41
Sport7 1. rész – sport magazin – ismétlés
19:07
Reklám
19:10
Sport7 2. rész – sport magazin – ismétlés
19:35
Nápolyi 1. rész – ismétlés
20:01
Reklám
20:05
Nápolyi 2. rész – ismétlés
20:30
Képújság