Kezdőlap » Hírek - Aktuális » Fontos változások az energetikai tanúsításban

Fontos változások az energetikai tanúsításban

Ez a cikk több mint egy éves információkat tartalmaz!

Egységes és ellenőrizhető elektronikus nyilvántartási rendszer: az energetikai tanúsítványok terén komoly változásokra számíthatnak az érintettek. Idéntől ugyanis már nem csak adás-vételkor kell megfelelő energetikai tanúsítvánnyal rendelkeznie az ingatlannak, hanem már bérbeadáskor is kötelező feltüntetni a szerződésben az épületek energetikai besorolását.

A 2013-as év az energetikai tanúsítványok terén is sok változást hozott. A szakemberek célja, hogy előmozdítsák a szigorodó szabályokkal a mindinkább takarékos, korszerűen hőszigetelt lakások kialakítását.

Szecskő Heléna, okleveles építészmérnök, igazságügyi szakértő elmondta: idén már az 50 négyzetméter alatti ingatlanokat is tanúsítani szükséges, eddig erre nem volt szükség. Létrehoztak egy új elektronikus nyilvántartási rendszert is, ahova minden tanúsítást fel kell tölteni.

Ez a rendszer automatikusan ellenőrzi a számításokat, és egyedi azonosítót generál minden tanúsításnak – mondta a szakember, hozzátéve: ezt a kódot az adás-vételi, illetve a bérleti szerződéseken fel kell tüntetni, annak átadásáról-átvételéről pedig nyilatkozni kell.

Szecskő Heléna megemlítette azt is: építési engedélyekhez már nagyon régóta szükséges energetikai számításokat készíteni, energetikai tanúsítást azonban csak 2011-2012-től szükséges kiállítani. Ez immár ingatlan bérbeadásnál, adás-vételnél is szükséges.

Az új, egységes elektronikus rendszernek köszönhetően a tanúsítások rendszere átláthatóbb és ellenőrizhetőbb lesz, az adatok, vagyis egy-egy épület minősítés-története pedig könnyebben lekérdezhető a szakemberek számára. A tanúsítások kiállításának díja többnyire 10 ezer forinttól indul, és akár több tízezer forint is lehet.


Tovább az archívumra