Kezdőlap » Hírek - Aktuális » Áramválság a Mátrában: kevés a védőtávolság

Áramválság a Mátrában: kevés a védőtávolság

Ez a cikk több mint egy éves információkat tartalmaz!

Találkozóra hívta a Felső Mátra szállodavezetőit és szolgáltatóit Balázs József. A térség országgyűlési képviselője összefogással próbál megoldást találni a Felső Mátrában rendszeressé váló áramszünetekre.

Csak a múlt héten több mint 20 órán keresztül nem volt áram a Felső Mátrában, nem kevés bosszúságot és bevételkiesést okozva ezzel a helyi szolgáltatóknak. A turisztikai létesítmények vezetői összefogtak, így próbálnak megoldást találni a hetek óta fennálló helyzetre. Az áramszolgáltató által javasolt megoldási lehetőséggel ugyanis nem elégedettek.

– Az ÉMÁSZ-tól mindig azt a választ kapjuk, hogy nekünk kell megoldani az áramellátás biztonságát. Szerintünk ez 2013-ban nem megoldás, ráadásul itt nem csak a turisztikai szolgáltatókat érintik a több órás áramkimaradások, hanem több mint hatszáz lakost is – vázolta a problémát Erbeszkorn Tamás, a Mátraszentistváni Sípark sajtószóvivője.

A mátraszentimrei Narád Hotelnek több százezer forintos kárt okozott az idei első komolyabb áramszünet. A szálloda dolgozóinak ráadásul a felháborodott vendégeket is többször kellett már kárpótolniuk. Hogy a jövőben elkerüljék a hasonló helyzeteket, a szálloda vezetősége a fejlesztés mellett döntött.

Mint Klein Péter szállodavezető elmondta: a saját hálózatukat fejlesztették annak érdekében, hogy minél több szolgáltatásukat tudják működtetni egy hosszabb áramszünet idején is.

Mivel a Mátrában üzemelő panziók és a vendégházak kevesebb pénzből gazdálkodnak, mint a nagy szállodák, a saját áramfejlesztő beszerzése nekik nagyobb problémát okoz – világított rá Móczár Zsolt, a Kétkerék Vendégház vezetője.

Balázs József országgyűlési képviselő a fentiek miatt kezdeményezett egyeztetést a mátrai áramügy megoldására. Mint hangsúlyozta, az elmúlt években megvalósult, és a közeljövőben megvalósuló mátrai beruházások révén a Mátra idegenforgalma újra fellendülhet. Ehhez viszont szükség van arra, hogy megoldást találjanak az áramszünetekre.

Balázs József elmondta, amennyiben ha nem sikerül helyi szinten kezelni a problémát, az országgyűlés elé fogja terjeszteni az ügyet.

Az ÉMÁSZ szóvivője korábban úgy nyilatkozott: a törvény szerint a légvezetékek mellett mindkét oldalon öt-öt méternyi védőtávolságot kell tartani, ám a mátrai erdőkben ennél magasabb fák nőnek, így a védőtávolságon kívülről is rádőlnek a vezetékekre, ezzel üzemzavarokat okozva. Úgy vélte, törvénymódosítás szükséges annak érdekében, hogy szélesebb sávban vághassák ki a fákat a mátrai áramvezetékek mentén.


Tovább az archívumra
Hirdetés

Mai műsor

00:00
Képújság
14:30
Műsorismertetés
14:31
GYÖNGYike Folklórfesztivál 2021. 5. rész
14:58
Cimbaliband és Szalonna Bandája - Megyek az úton
15:03
GYÖNGYike Folklórfesztivál 2021. 6. rész
15:30
Tallózó - válogatás a hét legfontosabb eseményeiből
15:51
William Ricketts emlékhelye - dokumentumfilm
16:06
Fórum 1. rész – közéleti magazin - ismétlés
16:32
Reklám
16:35
Fórum 2. rész – közéleti magazin - ismétlés
17:00
Képújság
18:00
Műsorismertetés
18:01
Hit világa – vallási műsor – ismétlés
18:14
Gasztronómia a Mátrában - kisfilm
18:20
Tallózó – válogatás a hét legfontosabb eseményeiből
18:41
Sport7 1. rész – sport magazin – ismétlés
19:07
Reklám
19:10
Sport7 2. rész – sport magazin – ismétlés
19:35
Nápolyi 1. rész – ismétlés
20:01
Reklám
20:05
Nápolyi 2. rész – ismétlés
20:30
Képújság