Kezdőlap » Hírek - Aktuális » Áramválság a Mátrában: kevés a védőtávolság

Áramválság a Mátrában: kevés a védőtávolság

Ez a cikk több mint egy éves információkat tartalmaz!

Találkozóra hívta a Felső Mátra szállodavezetőit és szolgáltatóit Balázs József. A térség országgyűlési képviselője összefogással próbál megoldást találni a Felső Mátrában rendszeressé váló áramszünetekre.

Csak a múlt héten több mint 20 órán keresztül nem volt áram a Felső Mátrában, nem kevés bosszúságot és bevételkiesést okozva ezzel a helyi szolgáltatóknak. A turisztikai létesítmények vezetői összefogtak, így próbálnak megoldást találni a hetek óta fennálló helyzetre. Az áramszolgáltató által javasolt megoldási lehetőséggel ugyanis nem elégedettek.

– Az ÉMÁSZ-tól mindig azt a választ kapjuk, hogy nekünk kell megoldani az áramellátás biztonságát. Szerintünk ez 2013-ban nem megoldás, ráadásul itt nem csak a turisztikai szolgáltatókat érintik a több órás áramkimaradások, hanem több mint hatszáz lakost is – vázolta a problémát Erbeszkorn Tamás, a Mátraszentistváni Sípark sajtószóvivője.

A mátraszentimrei Narád Hotelnek több százezer forintos kárt okozott az idei első komolyabb áramszünet. A szálloda dolgozóinak ráadásul a felháborodott vendégeket is többször kellett már kárpótolniuk. Hogy a jövőben elkerüljék a hasonló helyzeteket, a szálloda vezetősége a fejlesztés mellett döntött.

Mint Klein Péter szállodavezető elmondta: a saját hálózatukat fejlesztették annak érdekében, hogy minél több szolgáltatásukat tudják működtetni egy hosszabb áramszünet idején is.

Mivel a Mátrában üzemelő panziók és a vendégházak kevesebb pénzből gazdálkodnak, mint a nagy szállodák, a saját áramfejlesztő beszerzése nekik nagyobb problémát okoz – világított rá Móczár Zsolt, a Kétkerék Vendégház vezetője.

Balázs József országgyűlési képviselő a fentiek miatt kezdeményezett egyeztetést a mátrai áramügy megoldására. Mint hangsúlyozta, az elmúlt években megvalósult, és a közeljövőben megvalósuló mátrai beruházások révén a Mátra idegenforgalma újra fellendülhet. Ehhez viszont szükség van arra, hogy megoldást találjanak az áramszünetekre.

Balázs József elmondta, amennyiben ha nem sikerül helyi szinten kezelni a problémát, az országgyűlés elé fogja terjeszteni az ügyet.

Az ÉMÁSZ szóvivője korábban úgy nyilatkozott: a törvény szerint a légvezetékek mellett mindkét oldalon öt-öt méternyi védőtávolságot kell tartani, ám a mátrai erdőkben ennél magasabb fák nőnek, így a védőtávolságon kívülről is rádőlnek a vezetékekre, ezzel üzemzavarokat okozva. Úgy vélte, törvénymódosítás szükséges annak érdekében, hogy szélesebb sávban vághassák ki a fákat a mátrai áramvezetékek mentén.


Tovább az archívumra