Kezdőlap » Hírek - Aktuális » Adósságátvállallás: méltányos elbírálásra számíthat Gyöngyös

Adósságátvállallás: méltányos elbírálásra számíthat Gyöngyös

Ez a cikk több mint egy éves információkat tartalmaz!

Az előzetesen bejelentett 40 százalék helyett a gyöngyösi adósságállomány felét vállalhatja át a központi költségvetés július elejétől. Az állami adósságkonszolidáció nem a város teljes hitelállományára vonatkozik. Az egyeztetések még június végéig folynak, de az ötven százalékos átvállalás tartható lesz a tárgyalások során – jelentette be Horváth László, Heves megyei kormánymegbízott.

Gyöngyös teljes adósságállománya 6,1 milliárd forint – mondta a sajtótájékoztatón Faragó László polgármester. A kormányzati adósságkonszolidáció azonban nem vonatkozik a projektcégek hiteleire, így 3,2 millió forintnyi hitel – a 2006-ban és 2010-ben kibocsátott kötvények, a szennyvíz rekonstrukciós hitel és a város folyószámlahitele – kerül be az átvállalásba.

Faragó László polgármester elmondta: a negyven százalékos aránnyal 1,2 milliárd forint átvállalására számíthat a város, ha az ötven százalék megvalósul, akkor az 1,6 milliárd tehertől szabadulhat meg Gyöngyös.

A kedvezőbb adósságátvállalási javaslatot Gyöngyös az elmúlt időszak gazdálkodásának köszönheti – szögezte le a kormánymegbízott.

Horváth László szerint ugyanis a város gazdálkodása az elmúlt években példaértékű volt, s bár adóerő-képessége alapján a negyven százalékos átvállalás illetné meg, érdemes a méltányosabb elbírálásra.

Faragó László mindehhez hozzátette: az adósságkonszolidációt követően megmaradó milliókat a város beruházásokra, és olyan feltételek megteremtésére szeretné fordítani, melyek idecsábítják a befektetőket, akik azután munkahelyeket hoznak létre.


Tovább az archívumra