Kezdőlap » Hírek - Aktuális » Adóellenőrzések egész évben

Adóellenőrzések egész évben

Ez a cikk több mint egy éves információkat tartalmaz!

Rendezvények, pályaudvarok, induló vállalkozások, magánrendelők. Csak néhány példa azok közül, amelyekre kiemelten figyel majd idén az adóhatóság. Az ellenőrök – akár színészi képességeket is bevetve – kereshetik fel az érintett vállalkozásokat, hogy fény derüljön az esetleges Áfa-csalásokra, vagy a nyugtaadás elmulasztására. A cél idén is az adóelkerülés elleni hatékony fellépés.

Valentin nap alkalmából most akár szerelmespárnak álcázva is végezhetnek próbavásárlásokat a Nav szakemberei. Idén is folytatódnak ugyanis az ÁFÁ-hoz és a nyugtaadáshoz kapcsolódó kiemelt ellenőrzések, amelyek tavaly jelentős eredményt hoztak. 2012-ben csak Heves megyében több mint 10 milliárd forint adókülönbözetet állapítottak meg az adóhatóság szakemberei; az előző évi több mint dupláját – mondta el Lukács György, a NAV Heves Megyei Adóigazgatóság igazgatója.

A cukor- és étolaj-kereskedelem, a húsfeldolgozás továbbra is neuralgikus pont, így itt is gyakori ellenőrzésekre kell számítani, akárcsak a magánrendelőkben. A Bűnügyi Igazgatóság vezetője, dr. Balázs Zsolt elmondta, tavaly az adócsalások és a költségvetési csalások mellett nőtt a csődbűncselekmények száma is, így idén is nagy hangsúlyt fektetnek ezek felderítésére és megakadályozására.

Vám és jövedéki szakterületen az idén tovább növelik az ellenőrzések számát – erről már Mérész Ferenc, a vám- és pénzügyőri igazgatóság vezetője beszélt, megjegyezve: a trafiktörvénnyel kapcsolatban is növekedni fognak a feladataik.

De nagy hangsúlyt fektetnek a csomagküldő, internetes kereskedelemre, a számlaadási kötelezettségre, cukor termékek forgalmazására, a benzinkutak mintavétellel egybekötött ellenőrzésére, és idegenforgalmi rendezvényeken, vendéglátóipari egységekben, adóraktárakban is gyakrabban bukkanhatnak majd fel az ellenőrök.


Tovább az archívumra