Kezdőlap » Hírek - Aktuális » Gyöngyös kéri az adósságátvállalást

Gyöngyös kéri az adósságátvállalást

Ez a cikk több mint egy éves információkat tartalmaz!

Rendkívüli testületi ülésen foglalták határozatba a gyöngyösi képviselők, hogy élni kívánnak az állami adósságátvállalás lehetőségével. A soron kívüli döntésre azért volt szükség, hogy az önkormányzat a csütörtöki határidőig el tudja juttatni a dokumentumokat a Magyar Államkincstárhoz.

A város képviselő-testülete elfogadta azt a határozatot, amely rögzíti, hogy a város élni kíván az állami adósságátvállalás lehetőségével. Ennek mértékét Tállai András önkormányzati államtitkár tavaly még 40 százalékban határozta meg.

Az önkormányzat már akkor kérvényezte a magasabb átvállalási mérték megállapítását, nemrég pedig Horváth László Heves megyei kormánymegbízott azt jelentette be, hogy 50 százalékos a konszolidációt javasol.

Gyöngyös teljes hitelállományának négy elemét vállalja át az állam: a szennyvíztelep rekonstrukció kapcsán felvett hitelt, a 2006-os valamint 2010-es kötvénykibocsátásból adódó tartozást, és a folyószámla-hitelkeret igénybe vett részét. Ezeknek a hiteleknek a tőkeállománya tavaly év végén mintegy 3,2 milliárd forint volt, ennek felét vállalhatja át az állam.


Tovább az archívumra