Kezdőlap » Hírek - Aktuális » Mesél az égbolt – utazó planetárium

Mesél az égbolt – utazó planetárium

Ez a cikk több mint egy éves információkat tartalmaz!

Gyöngyösre is megérkezett az Utazó Planetárium. A digitális planetárium lehetőséget teremtett arra, hogy a gyerekek megismerkedjenek az égbolt jelenségeivel. Olyan fogalmakkal is találkozhattak, amelyeket órai keretek között nem tanulnak.

Naprendszerünk bolygói, távoli galaxisok és csillagképek – ilyen és ehhez hasonló érdekességekkel találkozhattak a Berze Nagy János gimnázium tanulói az Utazó Planetáriumban

Az iskola tornatermében felállított felfújható sátorban több tucat gyereknek nyílt lehetősége megfigyelni az égi jelenségeket a digitális planetárium segítségével.

A projekt három csillagász család kezdeményezésére jött létre. Céljuk elsősorban az, hogy minél több iskolába eljussanak és népszerűsíthessék a csillagászatot, egyúttal ismertebbé tegyék a hazai kutatóintézetek tudományos munkáit.

Szing Attila, az MTA Csillagászati és Földtudományi Kutatóközpont csillagásza szerint a XXI. században a fizika teljesen háttérbe szorult, viszont a csillagászatra az emberek még fogékonyak, kíváncsiak. Ezért a csillagászaton keresztül próbálják meg a program ötletgazdái visszacsempészni a természettudományokat. Az előadásban szó esett egyebek mellett olyan mindennapi problémákról is, mint a fényszennyezés, amiről a gyerekek megtudhatták, hogy miért és milyen problémák forrása, miként lehet ezeket kivédeni. De szóba került a horoszkópok dolga is, ami a csillagász szerint egyszerű sarlatánság.

Az uniós pályázattal támogatott projekt nem csak az iskolásokat érinti. Óvodásoknak és családoknak egyaránt állítanak össze előadásokat.


Tovább az archívumra