Kezdőlap » Hírek - Aktuális » Duális szakképzés: a munkahely kézenfog és iskolába küld

Duális szakképzés: a munkahely kézenfog és iskolába küld

Ez a cikk több mint egy éves információkat tartalmaz!

A Mátrai Erőmű Zrt. kezdeményezésére tájékoztató előadást és konzultációt tartott a németországi duális szakképzés tapasztalatairól Roger Ringer, az RWE Power AG. szakképzésért felelős vezetője. A cél a szakemberek szerint a német minta átvétele, és alkalmazása Magyarországon.

Lados Tibor, a ME Zrt. humánerőforrás-igazgatója arról beszélt: az elmúlt harminc évben is valamilyen módon duális képzést kaptak a tanulók – részben szakiskolában, részben vállalkozásoknál. A lényeges változás, hogy a munkahelyeknek sokkal nagyobb szerepet szeretnénk szerezni vagy adni.

Németországban a tanulók a tanulmányi idejük 70 százalékát töltik a vállalkozásnál, és mindössze 30 százalékát az iskolapadban. A duális szakképzés célkitűzései Magyarországon is efelé haladnak a tervek szerint, mind a tanulmányi idő, mind a szakmaiságban tekintetében.

Sokkal nagyobb tekintélyt kell szerezni a szakképzésnek, ennek első lépése, hogy a kiválasztási programnak sokkal szigorúbbnak kell lennie – hangsúlyozta Lados Tibor, aki azt is hozzátette: ennek a rendszernek köszönhetően az általános iskola alapozása felértékelődik, már 14 éves korban kell szigorúan felmérni a tanulók képességeit és készségeit, hogy ne 18-20 éves korukban okozzanak nehézséget esetleges hiányosságaik illetve motiválatlanságuk.


Az Aktuális napi hírei (2013-05-07 )

Tovább az archívumra