Kezdőlap » Hírek - Aktuális » Dr. Misócki Lajos Gyöngyös díszpolgára

Dr. Misócki Lajos Gyöngyös díszpolgára

Ez a cikk több mint egy éves információkat tartalmaz!

Gyöngyösön immár tizenkilenc éve hagyomány, hogy azon a napon, amikor 1334-ben Károly Róbert várossá nyilvánította a települést, átadják a Pro Civitate-díjakat a képviselő-testület jóváhagyása alapján. A díjat, mely 2003 óta egyet jelent a díszpolgári címmel, idén dr. Misóczki Lajos történész kandidátus kapta.

A 20. Pro Civitate díjátadón mindazokról megemlékeztek, akik 1994-es alapítása óta eddig megkapták a kitüntetést. 51-en vannak. Faragó László polgármester köszöntőjében arról szólt, hogy a lokálpatriotizmus a globalizáció elleni küzdelem is egyben.

– Épp ezért a díj nem csak elismerés, hanem felelősség is, hiszen a kitüntetettek munkásságukkal, magatartásukkal példát mutatnak a közösségnek – fogalmazott a polgármester.

Az ünnepi köszöntőt követően a polgármester átadta az idei Pro Civitate-díjat. Az 52. díjazott Dr. Misóczki Lajos, a történettudományok kandidátusa, főiskolai magántanár, aki félévszázados, Gyöngyösért folytatott közéleti tevékenységéért kapta meg az elismerést. Dr. Misóczki Lajos pályáját városi népművelési felügyelőként kezdte, s része volt az 1958-as Mátrai Napok, a Gyöngyösi Szüreti Napok, valamint az 1964-es 630. évfordulós ünnepségek megszervezésében. Tanári munkája mellett honismereti szakköröket és filmklubokat vezetett éveken át. Tudományos tevékenységét 18 kötet, 80 nagyobb tanulmány és számtalan kisebb írás jelzi. Ezek mindegyikében foglalkozik valamilyen formában Gyöngyös történetével.

A 77 éves történész ma is aktív. Jelenleg három nagyobb tanulmányon dolgozik. Az új díszpolgárt köszöntötte Horváth László, a Heves Megyei Kormányhivatal vezetője is, aki arról beszélt: ez nem csak az egyén, hanem a közösség ünnepe is. Hiszen – mint fogalmazott – azt mutatja meg minden példakép, hogy a tudás nem csak bölcsebbé, de türelmesebbé és alázatosabbá tesz minket, segítve, hogy a többieket, a közösséget szolgáljuk.


Tovább az archívumra