Kezdőlap » Hírek - Aktuális » Színházra nem jutott támogatás

Színházra nem jutott támogatás

Ez a cikk több mint egy éves információkat tartalmaz!

Sok a művészeti csoport és kevés a támogatásukra fordítható forrás – ez a sarkos summázata a keddi Fórumban elhangzott beszélgetésnek, amelynek apropója a Mozaik Színkör vezetőjének nyílt levele volt, amelyben a kulturális bizottság elosztási politikáját bírálta.

Válik István, a Mozaik Színkör vezetője – mint azt a műsorban is hangsúlyozta – nyílt levelét azért fogalmazta meg, hogy felhívja a figyelmet a szakbizottság kulturális támogatásokról szóló döntéseire, amelyek során színházi előadásra nem ítéltek meg egy forintot sem, miközben más művészeti ágak képviselői jutottak forrásokhoz.

A kulturális bizottság elnöke szerint az a baj, hogy mindössze kétmillió forint áll a rendelkezésükre, és ebből kell a kiemelt csoportokat is támogatni. Ördög István szerint szerencsésebb volt a korábbi gyakorlat, amikor a kiemelt csoportok külön juthattak forráshoz, így nem vontak el pénzeket a többi csoporttól.

Ráadásul – amint azt Bozsik István alpolgármester tette hozzá mindehhez – a szűkös költségvetési forrásokból sok művészeti csoport támogatását kell megoldani. Gyöngyösön ugyanis – más kisvárosokkal ellentétben egy-egy területet nem csupán egy csoport képvisel, hanem mindenből több van – így színjátszó csoportból is.

Az alpolgármester emlékeztetett: az önkormányzat korábban támogatást nyújtott a Szobaszínházi Fesztivál megvalósításához is. Válik István egy állandó szobaszínházi tér megvalósításáról szóló tervet nyújtott át a politikusoknak, akik ígéretet tettek, hogy megvizsgálják a támogatás lehetőségét.


Tovább az archívumra