Két héttel később és 20-30 százalékos alapanyagár emelkedéssel indult a szezon a Nagyrédei Hűtőházban. A márciusi tél késleltette a vetési munkálatokat, a hirtelen jött hőségben pedig felégnek a zöldségfélék.
Gőzerővel folyik a feldolgozás a Nagyrédei Hűtőházban. Naponta 100 tonna zöldség-gyümölcsféle kerül a hűtőkamrákba. Minden évben borsóval indul a szezon, az idén 2 hetes csúszással kezdtek, mivel a márciusi télben nem tudtak veteményezni. Most viszont gyorsan kell dolgozni, mert a hőség miatt felsül és öregszik a borsó.
Kovács Zsolt a Jász-Tész Kft. Nagyrédei Hűtőházának igazgatója elmondta: A terveik 1450 t borsóról szóltak, sajnos már a vetéskor eldőlt, hogy a rossz idő miatt ennek a mennyiségnek a 80 százalékára számíthatnak.
A borsót a zöldbabfélék követik majd. Összességében 2700 tonna zöldségfélét és 400 tonna gyümölcsöt dolgoznak fel a szezon során, ami a tavalyi aszályos év után 20 százalékkal több, azonban a termelők most magasabb árat kérnek a termékekért, mivel a készletek hamar elfogytak.
A feldolgozással párhuzamosan 4500 t gyümölcs bércsomagolását is végzik és az idén új termékkel is bővült, konyhakész lecsót gyártanak osztrák piacra.