Kezdőlap » Hírek - Aktuális » Visszaadták a természetnek az egykori szeméttelepet

Visszaadták a természetnek az egykori szeméttelepet

Ez a cikk több mint egy éves információkat tartalmaz!

Megkezdődött a próbaüzem a Gyöngyösi Kistérség rekultivált hulladéklerakóin. Összesen 11 bezárt, műszakilag nem megfelelő települési szilárdhulladék-lerakó rekultivációja történt meg szeptember óta, több mint 1,3 milliárd forint uniós forrásból.

Gyöngyösön az egykori 6 hektáros hulladéklerakó helyén ma már csak fű nő. Ez volt a helyben történő rekultiváció célja, hogy csökkentsék a környezeti károkat, a felszíni és a felszín alatti vizek további szennyezését megakadályozzák.

Skoumál Gergely projektvezető elmondta: mintegy 150 ezer köbméter hulladékot kellett átmozgatni, megfelelően letakarni, kiépíteni a gázelvezető-réteget, s mindezt 20 centiméternyi termőréteggel fedték le. Már csak a füvet kell kaszálni.

A bezárt lerakók kezeléséről az önkormányzatok feladata és felelőssége gondoskodni. Ennek megvalósítására hozta létre a gyöngyösi kistérségben 11 tagönkormányzat a Települési Szilárdhulladék-lerakókat Rekultiváló Társulást.

A társulás a 11 településen bezárt hulladéklerakó rekultiválására több mint 1,3 milliárd forint támogatást nyert az Európai Unió támogatásával, az Európai Regionális Fejlesztési Alap társfinanszírozásával az Új Széchenyi Terv keretében. Egyetlen települést, a nagyfügedit kivéve a helyben történő rekultivációt alkalmazták, Nagyfügeden teljes egészében felszámolták a szeméttelepet, és a szennyezőanyagot elszállították.


Az Aktuális napi hírei (2013-07-04 )

Tovább az archívumra