Kezdőlap » Hírek - Aktuális » Lesz, aki rosszul járhat

Lesz, aki rosszul járhat

Ez a cikk több mint egy éves információkat tartalmaz!

A több éve a pályán lévő, tapasztalt pedagógusok járhatnak rosszul a kedden elfogadott pedagógus életpályamodell bevezetésével. A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete szerint a béremelés sem jelentkezik minden tanárnál, sokaknak éppen csökken majd a fizetése októbertől.

Átlagosan 34 százalékkal emelkedik a pedagógusok bére szeptembertől – a köznevelési törvény módosításával és az életpálya modell bevezetésével együtt egyebek mellett erről is döntött az Országgyűlés kedden. A béremelés azonban a megszűnő pótlékok miatt néhányaknak éppen csökkenést hoz majd.

Megszűnik a túlórák korábbi kifizetése, és ez okozhat bércsökkenést a pedagógusoknál, annak ellenére, hogy az alapilletmény látszólag egy jelentős összeggel megemelkedik, de ez sem mindenkinél jelentkezik egyenlő mértékben. – mondta Fórum című műsorunkban Szendrei Zoltán, a PDSZ regionális ügyvivője.

Ez éppen a több éve a pályán lévő, többszakos pedagógusokat érinti hátrányosan – tette hozzá az ügyvivő, aki szerint az életpályamodellel együtt bevezetendő minősítési rendszer is az ő munkájukat ismeri el a legkevésbé.

Szendrei Zoltán szerint azzal, hogy most mindenki a „pedagógus I”. kategóriába kerül, éppen a több éve a pályán lévő, szakvizsgával rendelkező, több szakon tanító pedagógusoknak emelkedik a legkisebb mértékben a fizetése, és ez – amíg a minősítési rendszer le nem zárul – bérfeszültséget fog okozni.

A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete a köznevelési törvény változtatásaival sem minden esetben ért egyet. Szerintük például délután négyig kötelezően bennmaradó diákok idejét sem tudják majd hasznosan lekötni a pedagógusok, akiknek több adminisztratív munkájuk lesz szeptembertől.


Tovább az archívumra
Hirdetés

Mai műsor

00:00
Képújság
14:30
Műsorismertetés
14:31
A Szomszéd vár - turisztikai magazin - ismétlés
15:00
Nyitott Egyetem - ismeretterjesztő sorozat
15:30
Tallózó – válogatás a hét legfontosabb eseményeiből
15:51
GYÖNGYike Folklórfesztivál 2021. 7. rész
16:14
Hangverseny J. S. B A C H műveiből - A Savaria Barokk zenekar koncertje (részlet)
16:31
Reklám
16:34
G25 – gazdasági magazin - ismétlés
17:00
Képújság
18:00
Műsorismertetés
18:01
Tallózó – válogatás a hét legfontosabb eseményeiből
18:22
Reklám
18:25
Híradás plusz – megyei hírműsor
18:54
Hangverseny J. S. B A C H műveiből - A Savaria Barokk zenekar koncertje (részlet)
19:08
Reklám
19:11
Moziklip – mozi magazin - ismétlés
19:23
Turmix – válogatás a legnépszerűbb műsorainkból - ismétlés
19:36
Nézőtér – kulturális magazin - ismétlés
20:05
Nápolyi 3. rész - ismétlés
20:30
Képújság