Kezdőlap » Hírek - Aktuális » Becsengettek

Becsengettek

Ez a cikk több mint egy éves információkat tartalmaz!

Becsengettek ma reggel a gyöngyösi iskolákban is. Sok változást hoz az új tanév tanároknak, diákoknak egyaránt. Elindul a pedagógus életpályamodell, az általános iskolásoknak délután 4 óráig kell iskolában lenniük, új tantárgy a hit – és erkölcstan, valamint emelkedik a pedagógusok fizetése és óraszáma is.

Közel 4800 diákot szólított iskolapadba az első csengőszó Gyöngyösön. A gyöngyösi tankerületben, 21 általános iskolában 4661 tanulóra számítanak az idei tanévben. A gyöngyösi középfokú oktatási intézmények közül, a Vak Bottyán János Katolikus Szakközépiskolában 810 diák, a Berze Nagy János Gimnáziumban 719 diák, a József Attila Szakiskolában több mint 480 diák, a Károly Róbert Szakközépiskolában közel 800 diák kezdi meg tanulmányait. A II. Rákóczi Ferenc Katolikus Általános Iskolában, már hagyomány, hogy az első tanítási napon köszöntik az elsős diákokat.

Az 51 kis elsős név szerint is bemutatkozott, majd elfoglalhatták helyüket az iskolapadban. Az idei tanév, nem csak az ő életükben hozott nagy változást, hanem az egész oktatásban.

Kurucsai József a II. Rákóczi Ferenc Katolikus Általános Iskola igazgatója elmondta: „Mi természetesen készültünk olyan szinten, amit a tervben lehetett tudni, hogy délután 4-ig kell biztosítani a gyerekeknek foglalkozásokat. Ezek már beosztásra kerültek, ugyanakkor a kollégák óraszáma, beosztása, amit a törvényi előírások engedtek. A fenntartóval konzultálva megoldottunk minden problémát.”

Ebben a katolikus általános iskolában, már nem lesz újdonság a hittan, de a többi általános iskolában, ettől a tanévtől új tantárgyakkal kell ismerkedni a diákoknak. Felmenő rendszerben bevezetik az erkölcstant, illetve a hittant. A mindennapos testnevelésben részt vevők köre újabb évfolyamokkal bővül. A pedagógusok fizetése szeptembertől 34%-kal emelkedik, továbbá megkezdi munkáját a pedagógusok külső szakmai ellenőrzését, értékelését végző tanfelügyelet is.


Tovább az archívumra