Kezdőlap » Hírek - Aktuális » Sok a regisztrálatlan kutyachip

Sok a regisztrálatlan kutyachip

Ez a cikk több mint egy éves információkat tartalmaz!

Egyre több a regisztrálatlan kutyachip: erre a problémára hívják fel a figyelmet a szakemberek. Az állatvédők a mentett kutyáknál sok esetben találkoznak olyan transzponderrel, amelyhez nem tartoznak tulajdonosi adatok. Így nem tudják értesíteni a gazdikat, ha megtalálják az elkóborolt kutyákat.

Január elsejétől minden négy hónapnál idősebb kutyába kötelező azonosító mikrochipet tetetni, amely révén azonosítható a kutya gazdája. Erdélyi Krisztina állatvédő tapasztalata szerint azonban sok esetben hiába van chip a kutyában, az adatok hiánya miatt nem tudják értesíteni a gazdikat.

Januártól az azonosítóchip nélküli kutyákat az állatorvosok nem látják el. A chip beültetésekor az állatorvos a gazdi adatait egy országos adatbázisba felölti, így ha a kutya elszökik, az adatok alapján nagyon gyorsan értesíthető a gazdi az állat hollétéről.

Az állatorvosoknak a chip beültetése után nyolc napjuk van arra, hogy a regisztrációt megtegyék. dr. Kecskés Vilmos azt mondja: ha ez nem történik meg pontosan, akkor fordulhat elő az, hogy a chippel ellátott kutyához nem tartoznak tulajdonosi adatok.

Sokan a regisztrációs díj miatt inkább megváltak a háziállataiktól. Ezért találkoznak az orvosok illetve az állatvédők még ma is rengeteg olyan kutyussal, amelyek nem rendelkeznek transzponderrel. Azonban a chipes kutyáknál is érdemes utánajárni, hogy megfelelően lett e regisztrálva az adatbázisban.


Tovább az archívumra