Kezdőlap » Hírek - Aktuális » Jövő nyárra kiderülhet az abasári vízszennyezés oka

Jövő nyárra kiderülhet az abasári vízszennyezés oka

Ez a cikk több mint egy éves információkat tartalmaz!

Akár száz, az abasárihoz hasonló ketyegő bomba lehet az országban, amelyek komoly környezeti kockázatot jelentenek – mondta Illés Zoltán környezetügyért felelős államtitkár Abasáron, ahol a település ivóvízszennyezésével kapcsolatos kormányzati feladatokat ismertették a szakemberek. A szennyezés felszámolása várhatóan jövő nyárig tart majd.

Néhány hete ismét van iható víz Abasáron. Horváth László megyei kormánymegbízott szerint ez a legfontosabb eredménye az abasári ivóvízszennyezés ügyében indított kormányzati intézkedéseknek. A vízellátást egyelőre ideiglenes vezetékekkel biztosítják, a végleges megoldás az engedélyek megszerezése után 4-6 héten belül készülhet el. A szennyezés feltárása és felszámolása azonban még legalább fél évig elhúzódik – mondta Illés Zoltán környezetügyért felelős államtitkár.

Illás Zoltán arról is beszélt, hogy akár száz, az abasárihoz hasonló úgynevezett ketyegő bomba lehet az országban, vagyis olyan környezeti szennyezés, amely bármikor hasonlóan komoly problémákat okozhat.

A környező kutak vizsgálatára hetvenmillió forintot különített el a kormány, míg a felszámolásra százmilliót. Közben pedig zajlik a vizsgálat a kormányhivatal népegészségügyi szervénél, amely a felelősség kérdését hivatott tisztázni.

A sajtótájékoztatón az is elhangzott, hogy kizárható, hogy a jelenleg a térségben működő cégektől érkezett volna a szennyezés, így a szakemberek továbbra is azt tartják a legvalószínűbbnek, hogy a volt Pipis-hegyi diódagyárból kerülhetett a talajba a káros anyag.


Tovább az archívumra