Kezdőlap » Hírek - Aktuális » Egészségesebb étkeztetés a menzákon

Egészségesebb étkeztetés a menzákon

Ez a cikk több mint egy éves információkat tartalmaz!

Tíz naponta egyszer lehet rántott hús, édességet pedig szinte egyáltalán nem adhatnak januártól a menzákon. Gyökeres változtatásra számíthatnak jövő évtől azok, akik igénybe vesznek valamilyen közétkeztetést. Az Emberi Erőforrások Minisztériuma rendelet útján igyekszik egészségesebb táplálkozásra szoktatni a magyar embereket.

Az étkeztetést végző szakemberek tartanak tőle, hogy sokan visszamondják a közétkeztetést a drasztikus ízváltozások miatt.

A januárban életbe lépő közétkeztetési rendelet szigorúan szabályozza majd például, hogy mennyi kalóriát és cukrot tartalmazhatnak az étkezés során elfogyasztott ételek.

Az ételek fűszerezettsége változni fog, például a mostaninál kevesebb sót használhatnak a szakácsok.

Jövő évtől már hiányozni fog a menzák étlapjáról a gyerekek által kedvelt vaníliasodó és a piskótatészta is. Édességet ugyanis nem lehet majd főételként kiadni.

Hús, zöldség és gyümölcs többször kerül majd asztalra, bő olajban sült rántott hús, vagy hal azonban csak 10 naponta egyszer lehet. Sokan úgy vélik, hiába kerül azonban több zöldség a gyerekek elé, ha sokan nem szeretik azokat.

A rendelet az ételsorok összeállítására is kitér. Tíz napon belül nem ehetjük kétszer ugyanazt.

Országos szinten több mint 250 főzőkonyha csatlakozott már az úgynevezett Mintamenza programhoz. A szakemberek szerint az új előírások alapján készített ételek csak addig lesznek furcsák, amíg meg nem szokják a gyerekek a kevésbé intenzív ízeket.


Tovább az archívumra