Kezdőlap » Hírek - Aktuális » Új Ptk.: jog a képmáshoz

Új Ptk.: jog a képmáshoz

Ez a cikk több mint egy éves információkat tartalmaz!

Bizonyos esetekben már a fotó elkészítése előtt engedélyt kell kérni az érintettektől a március 15-én életbe lépett új polgári törvénykönyv szerint. A hozzájárulás kötelező, még akkor is, ha nem akarjuk a jövőben a felvételt nyilvánosságra hozni. A kép- és hangfelvételekre vonatkozó új szabályok ugyanúgy vonatkoznak az újságírókra, profi fotósokra és az átlagemberekre is.

Lábak és hátak. Az érintett felek engedélye nélkül bizonyos esetekben nem látszódhat ennél több egy emberről fotó, vagy videófelvételen. A március 15-én életbe lépett új polgárjogi törvény szerint a fotósnak, vagy az operatőrnek még a felvétel előtt engedélyt kell kérnie az alanytól. Kivételek természetesen ez estben is vannak.

– A fő szabály az, hogy minden esetben engedélyt kell kérni az érintettől, ha kép, vagy hangfelvétel készül róla. Két kivétel van az új polgári törvénykönyv szerint. Ez a tömegfelvétel és a nyilvános közéleti szereplés. Ez esetekben a felvétel elkészítéséhez és publikálásához sincs szükség engedélykérésre – mondta el Dr. Lehotai Róbert ügyvéd.

A tömegrendezvény lehet sportesemény, koncert, felvonulás vagy kulturális esemény. Ilyen helyeken a résztvevőknek számítaniuk kell arra, hogy a helyszínen kép, vagy hangfelvétel készül. Bizonyos szituációban azonban nem lehet kikerülni a felvétel előtt az engedélykérést.

– A youtube-ra, a facebookra feltöltött képeknél és videóknál is be kell szerezni a hozzájárulásokat. A hozzájárulást a ráutaló magatartás is kiválthatja. Vagyis ha az érintett személy tudja, látja, hogy róla felvétel készül és nem tiltakozott a jól látható felvételkészítéssel kapcsolatban, ő az elkészítéshez a hozzájárulást megadta – ecsetelte a részleteket az ügyvéd.

A szakember elmondta, a polgári törvénykönyv fényképekre, hang- és videófelvételekre vonatkozó szabályozásainak célja nem az újságírók és a fotósok munkájának megnehezítése, hanem a magánélet és a személyes adatok védelme.


Tovább az archívumra
Hirdetés

Hirdetés

Mai műsor

00:00
Képújság
09:00
A vasárnapi adás ismétlése
09:00
Műsorismertetés
09:01
Tallózó – válogatás a hét legfontosabb eseményeiből
09:21
Reklám
09:24
Híradás plusz – megyei hírműsor
09:53
Mesemondó - Pamela Dalton: A milliomos macska 5. rész
10:05
Reklám
10:08
Moziklip – mozi magazin - ismétlés
10:21
Turmix – válogatás a legnépszerűbb műsorainkból - ismétlés
10:34
Nézőtér – kulturális magazin - ismétlés
11:04
Nápolyi 3. rész - ismétlés
11:30
Képújság
18:00
Műsorismertetés
18:01
Aktuális - hírek röviden
18:02
Zongoraavató hangverseny (részlet)
18:17
Reklám
18:20
Aktuális - Gyöngyös és a térség legfrissebb hírei
18:36
Nézőtér - kulturális magazin
19:06
Reklám
19:09
Oroszlánkölyök - dokumentumfilm
19:30
Aktuális - Gyöngyös és a térség legfrissebb hírei
19:46
Egy nap a világ - utifilm sorozat - Tel-Aviv
20:11
Reklám
20:14
Aktuális - Gyöngyös és a térség legfrissebb hírei
20:30
Képújság