Kezdőlap » Hírek - Aktuális » Kék séta Kékestetőre

Kék séta Kékestetőre

Ez a cikk több mint egy éves információkat tartalmaz!

Előadásokkal, bemutatóórával és egy speciális tanterem átadásával folytatódott pénteken az a programsorozat, amit az Autista Segítő Központ szervezett az autizmus napjához kapcsolódóan. Szombaton pedig Kék sétára várták az érdeklődőket Kékestetőre, ahol több száz lufit engedtek a magasba, hogy ezzel hívják fel a figyelmet az autizmusra.

Ezúttal nem gyerekekkel, hanem érdeklődőkkel és szakemberekkel telt meg az Autista Segítő Központ étkezője. Az intézmény munkatársai itt mutatták be azokat a módszereket, amikkel a gyerekeket fejlesztik. A nap folyamán adták át azt a hagyományosan felszerelt iskolai tantermet is, ahol interaktív tábla is segíti majd a gyerekeket a tanulásban.

– Kialakítottunk egy frontális tantermet az Autista Segítő Központban, mely azért nagyon nagy dolog, hogy próbáljuk az autizmussal élő gyerekeknek megtanítani azt,hogy hogyan kell viselkedni egy normál általános iskolában – mondta el Mecsei Veronika, az ASK iskolaigazgatója.

A magyarországi ellátórendszer, például az egészségügy, vagy a közigazgatás még nincs felkészülve az autizmussal előemberek fogadására, ezen még sokat kell dolgozni – mondta el Kővári Edit, az Autisták Országos Szövetségének elnöke.

– Van feladatunk, a jogszabályi környezet formálásában igyekszünk közreműködni, igyekszünk minél többet megtenni azért, hogy rövid időn belül minél több szakember kiképződjön, hogy a szociális ellátás területén, a pszichiátria területén előrelépések történjenek, illetve a közszolgáltatásnak, a társadalom szemléletformálásért dolgozni – fogalmazott a szakember.

A programsorozat hagyományosan a kékestetői Kék sétával ért véget. Ezek a figyelemfelhívó kampányok hosszú távon meghozzák az eredményt, mert egyre többen figyelnek oda az autizmusra – vélekedett Zólyomi Viktória, az ASK otthonvezetője.

– Az autizmus világnapja alkalmából nagyon sok olyan nyílt napot és olyan rendezvényeket igyekszünk szervezni, ahol meg lehet minket nézni, meg lehet ismerkedni az autizmussal és évről évre úgy érezzük, hogy igen, közeledik a társadalom és egyre nyitottabbak, elfogadóbbak felénk – ecsetelte az otthonvezető.

A kékséta végén a több száz résztvevő mindegyike egyszerre engedte a magasba a kék lufikat.


Tovább az archívumra